Predavanja Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija

U sklopu edukativnog programa Kino kluba Split, 9. i 10. prosinca  svi zainteresirani mogu doći poslušati javno predavanje pisca, scenarista i filmskog kritičara Jurice Pavičića. Predavanja su besplatna i otvorena za građanstvo.

Jurica Pavičić, poznati filmski kritičar, pisac i scenarista, zainteresiranim će polaznicima održati predavanje  Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija, baveći se scenarijem kroz povijest filma i njegovom ulogom u različitim produkcijama – u producentskoj kinematografiji i u autorskoj kinematografiji, ali procesom izrade scenarija, te dati uvid u razumijevanje same funkcije scenarija u produkciji audiovizualnih djela.

Predavanja će se održati u Kino klubu Split (Dom mladih), Ulica Slobode 28, u četvrtak i petak (9. i 10. prosinca) s početkom u 20 sati.

Program je javan i ulaz je slobodan, ali je zbog ograničenog broja posjetitelja obavezna prijava putem online obrasca a za vrijeme predavanja obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera. 

O predavaču

Jurica Pavičić (1965, Split) – pisac, scenarist i filmski kritičar. Diplomirao komparativnu književnost i povijest u Zagrebu. Od 1990. filmski kritičar prvo Slobodne Dalmacije, potom Jutarnjeg lista. Autor dviju filmsko-povijesnih knjiga (Postjugoslavenski film- stil i ideologija 2011, Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja 2017).

Kao prozni pisac, objavio sedam romana i više zbirki pripovjedaka. Prozne knjige su mu prevedene na njemački, talijanski, francuski i makedonski. Scenarist je filma “Svjedoci” (2004) Vinka Brešana koji je uvršten u natjecateljski program berlinskog festivala i nagrađen ekumenskom nagradom. Scenarist mini-serije “Patrola na cesti” (2016, režija Zvonimir Jurić) nastale po njegovoj pripovijetci. Serija je dobila više nagrada u Hrvatskoj i u inozemstvu. Jurica Pavičić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a od recentnih ističe se ovogodišnje prestižna Le Point du Polar européen nagrada za roman “Crvena voda”.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.