Predavanje Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija

U sklopu godišnjeg edukativnog programa kluba, 21. i 23. studenog 2023. s početkom u 20 sati svi zainteresirani građani mogu doći poslušati javno predavanje pisca, scenarista i filmskog kritičara Jurice Pavičića u Kino klub Split (Dom mladih 1. kat, Ulica slobode 28).

Predavanja su besplatna i otvorena za javnost.

Pavičić će zainteresiranim polaznicima održati predavanje Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija. Scenarijem će se baviti kroz povijest filma, kao i njegovom ulogom u različitim produkcijama (u producentskoj kinematografiji i u autorskoj kinematografiji), ali i samim procesom izrade scenarija te dati uvid u razumijevanje funkcije scenarija u produkciji audiovizualnih djela.

Jurica Pavičić (1965, Split) – pisac, scenarist i filmski kritičar. Diplomirao je komparativnu književnost i povijest u Zagrebu. Od 1990. radi kao filmski kritičar, prvo Slobodne Dalmacije, potom Jutarnjeg lista. Autor je dviju filmsko-povijesnih knjiga (Postjugoslavenski film- stil i ideologija 2011, Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja 2017). Kao prozni pisac, objavio je sedam romana i više zbirki pripovjedaka. Prozne knjige su mu prevedene na njemački, talijanski, francuski i makedonski jezik. Scenarist je filma “Svjedoci” (2004) Vinka Brešana koji je uvršten u natjecateljski program berlinskog festivala i nagrađen ekumenskom nagradom. Scenarist je mini-serije “Patrola na cesti” (2016, režija Zvonimir Jurić) nastale prema njegovoj pripovijetci. Serija je dobila više nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Jurica Pavičić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a od recentnih ističe se prestižna Le Point du Polar européen nagrada za roman “Crvena voda”. Podupirući je član Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Zaklada Kultura nova.