Predstava "Kad ruke šute" gostuje u Splitu

Predstava „Kad ruke šute“ gostovat će u Amfiteatru Doma mladih (Ulica slobode 28, Split) u subotu 24. rujna 2022. s početkom u 20 sati. Predstavu će ugostiti plesna udruga „Tiramola“ u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom Split, u sklopu programa Mala škola suvremenog plesa: Muze(j) plesa.

“Kad ruke šute” plesna je predstava čija je dramaturško – koreografska koncepcija nastala na temelju stručno – istraživačkog teksta o partnerskim odnosima socijalne pedagoginje Sare Peranić. Plesač i plesačica, Sunčica Bandić i Endi Schrotter, služeći se pokretom, u koreografiji Ilone Cvitić Kanceljak i uz autorsku glazbu Silvije Grilec, prikazuju 4 razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze: privlačnost, romanca, borba za moć, prava ljubav.

Priča je osnažena i audiovizualnim projekcijama u kojima se uz pomoć kazališta sjena imitira svaki stupanj razvoja životnog ciklusa leptira. Što li pak leptiri i kvalitetne veze imaju zajedničko? Naime, i jedni i drugi prolaze različite stadije sazrijevanja. Leptir mora proći 4 stadija, od jajašca preko gusjenice i kukuljice sve do šarene odrasle jedinke koja je sposobna letjeti. Kvalitetna veza odvija se u 4 različita stadija: privlačnost, romanca, borba za moć i prava ljubav. Svaki stadij je jedinstven, ali i prijeko potreban u razvojnom procesu i kao preduvjet sljedećem.

Leptiri ne mogu oživjeti ako nisu prošli prethodne stadije, a prava ljubav ne može proizaći iz odnosa koji se nije razvio iz privlačnosti, romance i borbe za moć.

Hoće li završetak biti „i tako su živjeli sretno do kraja života“ ili pak „svatko je krenuo svojim putem“ ovisi o nizu (plesnih) koraka.

Projekt je inicijalno nastao kao završni rad studentice Laure Pribanić na 3. godini Preddiplomskog studija produkcije na ADU, a potom je razvijen kao profesionalna predstava u suradnji s Plesnim centrom Tala koji je preuzeo daljnju distribuciju i promociju predstave.

Rezervacije mjesta su moguće na plesnaudrugatiramola@gmail.com, a karte će se prodavati sat vremena prije početak predstave po cijeni od 50 kuna.

Programe Male škole suvremenog plesa i Muze(j) plesa financira Ministarstvo kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split, a rad plesne udruge „Tiramola“ podržava Zaklada Kultura nova.