Predstavljanja knjige ,,Bila sam žohar" mlade književnice Jelene Alfirević

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Godini čitanja, u organizaciji  Prokulture ‒ Kuće jezika i kulture Peristil, Caritasa Split i Matice hrvatska Zadar održati će se predstavljanja knjige ,,Bila sam žohar" mlade književnice Jelene Alfirević. Predstavljanje će se održati u  Prokulturi – Kući jezika i kulture na Peristilu u Splitu, u četvrtak, 25. studenoga 2021. s početkom u 18 sati.

Knjigu će predstavljati:
- izv. prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić, povjesničarka književnosti
- izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato, teatrologinja i pov. književnosti
- prof. Ivna Grubišić, voditeljica skloništa za žrtve obiteljskog nasilja Caritas
- Livija Plančić, predsjednica Bijelog kruga
- dipl. slikarica Enca Kovačević
- Magdalena Mrčela, književnica i prof. hrvatskog jezika
- Jelena Alfirević, prof. hrvatskog jezika i autorica knjige
- Suvremenu plesnu minijaturu Bol izvodi prof. Bernarda Klarin u koreografiji prof. Jasne Frankić Brkljačić.
- Gibonnijevu pjesmu Hodaj, kao podršku ženama-žrtvama nasilja, na gitari će svirati Lucija Žulj, u klasi prof. gitare Nene Munitića.

Program će moderirati dr. sc. Nansi Ivanišević, predsjednica Prokulture Split.

O književnici

Jelena Alfirević rođena je 7. travnja 1992. u Splitu. Po završetku gimnazijskog obrazovanja upisala je studij Hrvatskoga jezika i književnosti Sveučilišta u Zadru na kojemu je diplomirala 2016. godine. Dobitnica je  Nagrade za najboljeg studenta Odjela za kroatistiku i slavistiku u akad. god. 2011./2012. te Rektorove nagrade za izvanredne rezultate postignute u studiju (na temelju postignutih ocjena, znanstvene i stručne aktivnosti) u akad. god. 2013./2014. Od rujna 2019. djelatnica je Sveučilišta u Zadru, asistentica na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja, gdje predaje kolegije: Hrvatska književnost srednjeg vijeka i renesanse, Hrvatska književnost baroka i prosvjetiteljstva, Medijska kultura te vodi hospitacije, stručnu praksu Metodike hrvatskog jezika. Doktorandica je Humanističkih znanosti (filologija-književnost), a trenutno piše doktorsku disertaciju posvećenu književnim emocijama u dramskoj književnosti. Ljubav i interes prema književnosti pokazuje još od malih nogu, a knjiga Bila sam žohar (Matica hrvatska, 2021.) autoričin je književni prvijenac, koji mahom ima visoke ocjene iz područja struke i kritike. 
 

O knjizi

"Bila sam žohar" knjiga je koja u intimnom, društveno-aktivističkom i biblioterapijskom ključu, progovara o iskonskom problemu nasilja nad ženama - silovanju te o aktualnoj pandemiji koronavirusa s kojom je svijet na globalnoj razini suočen. Načelom mimeze i analogije ‒ metamorfozom ‒ književnica ženu pretvara u Žohara, ženskog pandana Gregoru Samsi, intertekstualno snažno komunicirajući s klasikom svjetske književnosti, Kafkinom Preobrazbom. Nezaštićena Žena-Žohar dalje putuje pasionski put križnim postajama svoje ranjene duše, u narativnoj organizaciji od četrnaest nejednakih poglavlja, u čemu se ogleda biblijska intertekstualnost.