Predstavljanja romana "Žigice" Jurice Pavičića u Kinoteci Zlatna vrata

U Kinoteci Zlatna vrata, 15. travnja 2024. u 20 sati, održat će se svečano predstavljanje Žigica, novog romana Jurice Pavičića.
Roman Žigice istražuje posljedice katastrofalnog požara na Jadranu, kao i priču čovjeka čija je obiteljska povijest neraskidivo vezana uz dalmatinske planine. Ovaj kompleksan slučaj otvara pitanja o odgovornosti, uvodeći čitatelje u mračnu, ali duboko emotivnu priču.
Uz autora, na predstavljanju će sudjelovati književnica Tanja Mravak i urednica Adriana Piteša koje će s Pavičićem razgovarati o njegovom radu, inspiraciji za roman Žigice i brojnim drugim temama.

Jurica Pavičić
Žigice

Ništa se od toga nije trebalo dogoditi. A ipak, dogodilo se – onako kako se nad istočnim Jadranom dogodilo tisuću puta, ponavljajući isti, vječni obrazac, stariji od ljudi, stariji od kuća, gradova, nacija i jezika…

Orkanska bura rasplamsa zastrašujući požar koji spali planinu i ugrozi grad Split. Policija je uvjerena da će istraga biti brzo zaključena i otkriti ili piromana ili tragove pukog ljudskog nemara. Ubrzo će se pokazati da je slučaj mnogo zamršeniji.

Mladen Božiković pak odan je suprug, otac, djed. Čovjek nalik mnogima, osim što je strastveno zaljubljen u planine Dalmacije, planine koje već generacijama određuju sudbinu njegove obitelji, ali i njega samoga. Stoga požar koji je poharao i njegovu djedovinu za njega nikako nije samo medijska vijest…

Žigice, novi roman Jurice Pavičića – istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva – izvrstan je, potresan roman jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca.

 

O autoru:
Jurica Pavičić, rođen 1965. u Splitu, priznati je filmski kritičar, kolumnist i autor. Njegova djela obuhvaćaju širok spektar žanrova, od romana i publicističkih knjiga do kratkih priča, pritom osvajajući čitateljsku publiku kako u Hrvatskoj tako i izvan njezinih granica. Dobitnik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih priznanja za književnost i novinarstvo.