Predstavljanje debitantskog romana Vedrana Buble

Vedran Buble, dugogodišnji kolumnist portala index.hr i jedan od pisaca iz mlađe generacije, najpoznatiji po svojim putopisima iz Južne Amerike i jugoistočne Azije, u četvrtak 21. prosinca u 18 sati će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Ulici Slobode 2, predstaviti svoj debitantski roman „Kaverna“.

 

Osim autora Vedrana Buble, roman će predstaviti:

-      Zoran Pilić, književnik i urednik romana

-      Matko Vladanović, književni kritičar

-      Hrvoje Zuanić, moderator predstavljanja

O romanu: 

Jesen je 1942., mještani sela Gata u omiškom zaleđu na nalog partizana ruše cestu koja talijanskim fašistima služi za opskrbu. Okupatori šalju zloglasnu četničku jedinicu u osvetnički pohod na nenaoružane seljane. Tog dana, 1. listopada, na zvjerski način ubijeno je 79 žitelja Gata. Među rijetkima koji su preživjeli pokolj bila je i mala Elza. Pronašli su je gotovo na samrti i nakon nekoliko mjeseci bolničke njege smjestili u obližnje sirotište. Život u domu normalan je i uređen koliko je to moguće u ratnom kaosu. Elza se ubrzo nađe na meti dvojice nasilnika, a uobičajena dječja podmetanja i smicalice polako se otimaju kontroli i prerastaju u brutalnu borbu na život i smrt. Debitantski roman Vedrana Buble eksplozivna je mješavina stvarnosti i fikcije. Iz obiteljskih pripovijesti i sudbina te svjedočanstva onih koji su preživjeli užas fašističkog terora u omiškom zaleđu izrasla je Kaverna, priča o jednoj nevjerojatnoj djevojčici i odrastanju prepunom ožiljaka.


Vedran Buble rođen je u Splitu 1983. godine. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti 2007. Njegova prva kratka priča "Rutinska hrabrost" objavljena je u Knjigomatu 2008. godine, a druga »It smells like Christmas« izabrana među osam najboljih i tiskana u zbirci »Iskopane priče 2« iz 2016. godine, urednika Zorana Antičevića. Godine 2015. tijekom sedam mjeseci posjetio je gotovo sve zemlje Južne Amerike, a svoje doživljaje zabilježio u serijalu putopisa za portal Lupiga. Krajem 2015. i početkom 2016. provodi sedam mjeseci u jugoistočnoj Aziji. Doživljaje s Filipina, Vijetnama, Kambodže, Malezije, Indije, Tajlanda i Mjanmara, opisao je za Index.hr, u serijalu putopisa pod nazivom »Azijski šund«. Putopisi Vijetnam i Kambodža proglašeni su od strane Hrvatskog kluba putnika za tri najbolja u Hrvatskoj u 2015. godini. Radi kao kolumnist na portalu Index.hr.