Premijera dokumentarnog filma “Tusta” i promocija knjige “Život s Idi(j)otima”

Najnoviji film istaknute zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog redatelja Andreja Korovljeva o Branku Črncu Tusti, frontmenu najznačajnijeg punk benda s ex-Yu prostora, splitskoj publici premijerno će se predstaviti u ponedjeljak, 21. listopada u 18,30 sati u Kinoteci Zlatna vrata.

U sklopu premijere predstavit će se i knjiga "Život s Idi(j)otima" Nenada Marjanovića (dr. Fric), bivšeg basista KUD Idijota. Knjigu će predstaviti pisci, novinari i kolumnisti Boris Dežulović i Ivica Ivanišević, a film redatelj Andrej Korovljev zajedno s Nenadom Marjanovićem (dr. Fricom).

Emotivnim i angažiranim biografskim filmom “Tusta”, Korovljev je ovjekovječio priču o slavnom frontmenu KUD Idijota i čovjeku čiji je utjecaj prelazio granice glazbenog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svijest, ali i priču o političkoj povijesti koja se iščitava u ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata.

Film je sniman gotovo pet godina i u njemu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Knjiga “Život s Idi(j)otima”, Nenada Marijanovića (dr. Frica), prva je biografija o punk legendama KUD Idijotima u kojoj Marjanović prvenstveno iz autobiografske perspektive  predstavlja turbolentno tranzicijsko razdoblje glazbene scene u kojoj su „Idijoti“ bili uključeni.

Ulaz na promociju i premijeru su besplatni, no radi limitiranih mjesta ulaznice se trebaju preuzeti na blagajni kinoteke od petka, 18. listopada popodne.

Film će nakon pemijere na kino repertoaru Zlatnih vrata prikazati 23., 26. i 30. listopada.