Priče iz Vukovara na gostovanju u Vukovaru

Pere Eranović, mladi glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, gostovat će sa svojom monodramom Priče iz Vukovara na 23. Festivalu glumca u sklopu kojeg će nastupiti 14. svibnja u dvorani Mladost u Županji, a dan poslije u Hrvatskom domu u Vukovaru, gradu kojem je ovaj Eranovićev autorski projekt u potpunosti posvećen. Nastala u suradnji Umjetničke akademije Split i HNK Split monodrama je sačinjena od tekstova Siniše Glavaševića, kako njegovih dramatičnih radijskih izvještaja o ubijanju grada, tako i predratnih proznih zapisa o gradu.

Diplomska predstava Pere Eranovića premijerno je izvedena na komornoj sceni splitskog teatra u studenom prošle godine. Emotivnu priču o vukovarskoj tragediji lišenu ispraznih fraza i suvišne patetike od publike i kritike ocijenjena je najvišim ocjenama. Legendarni izvjestitelj i svjedok razaranja opkoljenog i razrušenog Vukovara Siniša Glavašević svoje je kratke lirske priče posvećene gradu slao uredništvu Hrvatskog radija zajedno uz ratna izvješća.

Te je priče i izvještaje Eranović u svom autorskom projektu posložio u dojmljiv i dirljiv scenski događaj. “Kao mjesto velikog zločina i ljudske patnje, Vukovar je postao simbol otpora, uzdignut iznad bilo kakve politike i politiziranja, pa sam stoga bio siguran da i moja monodrama mora zaživjeti i živjeti jedino i isključivo kao opomena i pouka, a nikako kao ideološki teatar” kaže o svojoj predstavi Eranović i nastavlja: “sve velike promjene i blagostanja  proizlaze iz ljubavi, a ona je u nama. Kako kaže i sam Siniša: ‘A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.’”

Festival glumca utemeljili su 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjernika i Vukovarsko-srijemska županija. Festival je posvećen prije svega glumcu i njegovu stvaralaštvu te je jedini festival u Hrvatskoj na kojemu je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja. Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca. Ove godine, po izboru selektora Enesa Kiševića, predstave će se prikazivati u Županju, Vinkovcima, Iloku, otoku i Vukovaru. Festival će svečano biti otvoren 14. svibnja u gradu domaćinu Županji, a trajat će do 20. svibnja.