„Priče s trajekta“ zadnja je premijera jubilarnog 70. Splitskog ljeta

„Priče s trajekta“ zadnja su, i druga dramska premijera jubilarnog 70. Splitskog ljeta, najavljena na današnjoj press konferenciji u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. 

U subotu, 10. kolovoza u garaži, salonima i na palubi Jadrolinijinog trajekta „Oliver“ dogodit će se premijera ove, po mnogočemu jedinstvene predstave koja je pred njen autorski, glumački i produkcijski tim postavila zahtjeve s kakvima se ne susreću često. Rad na „Pričama s trajekta“ započeo je još ove zime, pozivom na sudjelovanje svim putnicima na trajektima da ispričaju svoju „priču s trajekta“, a njihovu selekciju, obradu i dramaturgiju i režiju potpisuje autorski tim predstave – Anica Tomić, Jelena Kovačić i Ivor Martinić.    

Ravnatelj 70. Splitskog ljeta Vicko Bilandžić u najavi je zahvalio autorima predstave i čestitao glumačkom ansamblu na sjajnom poslu. Izrazio je želju i nastojanje da Priče s trajekta svoj scenski život nastave i u sezoni, ali i istaknuo kako je ovdje riječ o projektu cijele zajednice: - Otvorili smo širom vrata idejama i ljudima koji su se rado uključili, pa su „Priče s trajekta“ i njihov rezultat – rekao je Bilandžić, zahvalivši se brojnim institucijama i tvrtkama koje su doprinijele predstavi: - Prije svega Jadroliniji, posebno posadi trajekta Oliver, a tu su i Brodosplit, HRT, HULU, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej grada Crikvenice, Muzej grada Splita, Plovput… 

Redateljica predstave Anica Tomić osvrnula se na iznimno zahtjevne produkcijske uvjete: - Hvala HNK Split, intendantu i tehnici što su uspjeli da nešto što je izgledalo nemoguće postane moguće. Mi smo na brodu na koji stanu deseci automobila i stotine putnika. Takav prostor opremiti u funkciji predstave, s tisućama metara kabela, rasvjetom, ozvučenjem na 5 različitih lokacija je ogroman posao, za koji smo svi trebali potegnuti nadljudskim snagama. 

Redateljica je zahvalila velikoj glumačkoj postavi predstave, u kojoj sudjeluje dvadesetak glumaca i glumica: - Tu strast i predanost, to ludilo koje je ponijelo splitski ansambl nisam puno puta u životu vidjela, a u puno sam kazališta i  s puno ekipa radila. Oni su na razini najboljih trupa s kojima sam ikad surađivala – istaknula je Anica Tomić, opisujući „Priče s trajekta“ kao dramaturški furioznu predstavu, sastavljenu od priča koje se međusobno nadopunjuju i stvaraju emocionalni roller coaster.

Ivora Martinića kao jednog od koautora predstave najviše intrigira trenutak u kojem će prva publika, ona koja je svojim pričama sudjelovala u stvaranju i koja će u pretpremijeri pogledati predstavu, vidjeti kako su njihovi tekstovi dobili svoj kazališni oblik: - Veselim se što ću s ljudima čije smo priče preradili moći gledati konačni rezultat, vidjeti njihove reakcije i shvaćanje koliko je taj scenski način rada kompleksan, što kazalište napravi od tekstova. Kao netko tko je bio s Jelenom Kovačić i Anicom Tomić na početku i na kraju procesa, mislim da je ovdje napravljen fantastičan posao, ne samo u autorskom smislu, nego i u produkcijskom, glumačkom... A kao netko kome je trajekt sastavni dio života, mislim da nitko nakon ove predstave neće gledati trajekt istim očima – rekao je Ivor Martinić.

Dramaturginja Jelena Kovačić opisala je kompleksnost rada na predstavi sastavljenoj, samo u središnjem dramskom dijelu, od čak tridesetak priča: - Ovdje ne postoji klasični dramski luk, on je na razini doživljaja, a ne narativne radnje. Bilo nam je važno u predstavu uključiti što više priča i na što različitije načine, i u tome je, osim naših putnika koji su slali priče i na taj način sudjelovali, sudjelovao i cijeli ansambl predstave – svi smo postali putnici na tom nekom našem trajektu s istim ciljem, da ispričamo što više priča u ovom ili onom obliku. 

Snježana Sinovčić Šiškov, u ulozi Kapetanice, bodulke, koja narativno povezuje tkivo cijele predstave, naglasila je kako ju je rad na „Pričama s trajekta“ obogatio i pred nju postavio zahtjeve koje nije očekivala: - Ovo je jedna od zahtjevnijih predstava na kojima sam radila u ovih 40 godina, ali su ogroman posao da se uspije realizirati, uz već spomenute kolege, autore i sve druge, napravili i Lada Petrovski Temovšek u scenskom pokretu, koja me naučila brzini, scenografkinja Nikolina Kuzmić i kostimografkinja Sonja Obradović koje su nas uspjele prilagoditi zahtjevima skučenog prostora, brze izmjene likova... A glazbom sam posebno oduševljena, autor glazbe Nenad Kovačić je od nas napravio pjevače!

I ostali glumci koji su sudjelovali na medijskoj konferenciji – Bruna Bebić, Andrea Mladinić, Donat Zeko, Mijo Jurišić i Vanda Boban Jurišić - istaknuli su kako je ovo jedna od zahtjevnijih, dinamičnijih i uzbudljivijih predstava na kojima su u svojim karijerama radili, a osim njih, u predstavi sudjeluju i Nikša Arčanin, Elvis Bošnjak, Luka Čerjan, Anastasija Jankovskaja, Stipe Jelaska, Zorana Kačić Čatipović, Davor Pavić, Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić, Andrijana Vicković i Monika Vuco Carev.

Asistentica dramaturgije je Karla Leko, producentica Ena Subotić, oblikovatelj tona Josip Vinko Lozić, a asistentica redateljice Rubina Sarajlić. U predstavi sudjeluju i gudački kvartet Sequentia Strings te polaznici dramskog studija Playdrama.

„Priče s trajekta“ na programu su, nakon premijere 10. kolovoza, 12., 13. i 14. kolovoza na trajektu „Oliver“ na vezu 25. Svi gledatelji uz predočenje ulaznica za predstavu imaju besplatan parking u Trajektnoj luci.