Program Doma mladih za travanj

Travanj u Domu mladih je prepun sjajnih događanja o kojima više otkrivamo o nastavku.

Za sve ljubitelje glazbe koje osim slušanja zanima i što se točno događa iza kulisa, u srijedu 3. travnja održat će se Radionica izrade beatova. Polaznici će se upoznati s moćnim alatom poznatim kao FL Studio, vidjeti kako program funkcionira te izraditi pokoji beat. Potreban je samo laptop i instalirana original ili demo verzija FL Studia. Prijava je obavezna jer je broj polaznika ograničen.

Po prvi put uživo u Splitu poslušajte “Životni pop” Dimitrija Simovića aka. Dimitrija Dimitrijevića, čovjeka koji je iz Niša preselio u Zagreb zbog ljubavi, i tako, opasno zaljubljen, izbacio dva izvrsna albuma. Svojom glazbenom čarolijom i trans-žanrovskim pristupom produkciji i stvaranju očarao je regionalnu publiku. Koncert je u petak 5. travnja u Klubu Kocka u organizaciji KLFM-a.

Novo izdanje programa Krovna tema, u utorak 9. travnja ugošćuje Hrvoja Laurentu, privremenog ravnatelja zagrebačke kulturne ustanove Novi prostori kulture. Osnovana u jesen 2023. godine na principima participativnosti, decentralizacije i raznolikosti kulturne ponude, ova jedinstvena gradska institucionalna platforma okuplja raznovrsne aktere i razvija programe zajednički s organizacijama civilnog društva i drugim organizacijama s područja kulture i umjetnosti, lokalnom zajednicom, gradskim četvrtima, javnim ustanovama, međunarodnim partnerima i svim zainteresiranim građanima i građankama. Na ovom događanju saznajte kako se nastoji decentralizirati kulturna infrastruktura u Zagrebu te kako se može povećati dostupnost i uključivost kulture.

Na radionici virtualne stvarnosti - VRadionici - polaznici će se upoznati s teorijskim i praktičnim znanjima bitnim za korištenje VR alata, tehnologije koja danas ima široku primjenu na polju umjetnosti, edukacije, zabave, turizma,… Radionica je koncipirana u tri modula s prvim modulom u travnju (17., 19. i 24. travnja) posvećenim 360° snimanju. Voditelj je Ivor Igrec. Radionica je besplatna, ali ograničenog broja polaznika. Preferirana dob polaznika je + 15 godina. Rok za prijavu na prvi modul: 12. travnja.

Još jedna zanimljiva radionica, ali ovog puta za djecu od 8 do 12 godina, najavljena je za subotu 13.4. Plesna radionica za djecu „Divlja simfonija“ temelji se na istoimenoj slikovnici i glazbi književnika i glazbenika Dana Browna. Djeca će se kroz poeziju i glazbu upoznati s plesnom i scenskom tehnikom te razvijati maštu kroz igru i pokret. Kroz zanimljive plesne sekvence, kreativne zadatke i improvizacije, djeca će istraživati i razvijati kreativnost pri osmišljavanju plesnih sekvenci, razvijati svijest o vlastitom tijelu i njegovim mogućnostima, kao i o kretanju unutar grupe i prostora u kojem se nalaze. Voditeljica je Nikolina Dolfić Tomić (Plesna udruga Tiramola).

U travnju će se otvoriti i dvije izložbe. U subotu 13. travnja otvara se izložba Jose Begega - Slam i 3 plesa za Alberta. Jose Begega je španjolski kvir umjetnik koji svoj ad oblikuje oko univerzalnih tema i hiper-subjektivnosti. U Galeriji Kluba Kocka predstaviti će rad koji se bavi temom chemsexa kao phenomenon koji možda i najcijelovitije ukazuje na kompleksnost kvir života u vremenu krize kasnog kapitalizma, potrošačkog društva, akutne otuđenosti i njihove/naše (među)ovisnosti… Krajem mjeseca, 26. travnja u Galeriji MKC otvara se izložba Nedeljko Dragić: Grafički dizajn i ilustracija. Izložba na jednom mjestu okuplja najvažnije radove istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Nedeljka Dragića u području grafičkog dizajna i ilustracije, prije svega plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, iznimno uspješne i popularne maskote, oblikovanje časopisa, reklamne filmove za domaće i strane naručitelje itd.

Bogatstvo zvuka i scensko-vizualnih elementa očekuju vas na multimedijalnom koncertu The Stranger Within koji možete doživjeti 19. i 20. travnja u Amfiteatru Doma mladih. The Stranger Within koncert je klasične glazbe koji odvažno nadilazi tradicionalne forme. Glazba za solo harmoniku i gudački orkestar, zajedno s animacijom, scenografijom, svjetlima, naracijom i suvremenim plesom čini tematsku i estetsku cjelinu. Prikazujući snagu i sentiment klasične harmonike, solist Mirko Škarica stvara kontrapunkt svevremenim pitanjima ljudske prirode.

Brojni koncerti održat će se u klubu Kocka, a ovo su samo neki od njih: Otpor Ulice: Haexler + 3Zan ( 4.4.), Night Of The Living Goths: Misericorde, Rottica Erotica(27.4.), Siksa - Punk/Noise Performans (18.4.). Osim toga za 30. travnja je najavljena proslava 20 godina kluba Kocka, a detalji proslave bit će uskoro otkriveni.

Ovo je samo dio programa za travanj, a cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Fotografije: Vanessa Barač, PDM