Program ovogodišnjeg Splitskog filmskog festivala

Najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj – Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma od 12. do 19. rujna doživjet će svoje dvadeseto izdanje. Jubilarna dva desetljeća bit će obilježena iznimno bogatim programom podijeljenim na osam sekcija, unutar kojih će gledatelji moći uživati u najkvalitetnijim recentnim filmskim ostvarenjima. Ukupno će biti prikazan 91 film iz 42 zemlje svijeta, a gotovo svi će imati hrvatske premijere.

Ovogodišnji program Splitskog filmskog festivala podijeljen je na: Konkurenciju dugometražnog te Konkurenciju kratkometražnog filma, Forum 4, Libido, Frame Extended, Odraze / Reflections, Hrvatski film te Posebni program.

Okosnicu ovogodišnjeg izdanja čine filmovi iz hrvatskoj publici manje poznatih kinematografija, poput Tanzanije, Afganistana, Maroka, Tajlanda, Egipta, Perua, Vijetnama. U Konkurenciji dugometražnih nalazi se devet ostvarenja, dok Konkurencija kratkometražnih okuplja 41 film u 6 programa. Festival će 12. rujna u 21.30 sati u kinu Central otvoriti film NASILJE /VIOLENCIA kolumbijskog redatelja Jorgea Forera, prikazan u konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea.

U Posebnom programu ističe se i jedna vrlo neobična filmska priča - film RIKA/ROAR Noela Marshalla. Producent i redatelj Marshall (Egzorcist) sa svojom suprugom Tippi Hedren (Ptice) i djecom, uključujući tada još nepoznatu mladu Melanie Griffith, jedanaest su godina živjeli, jeli i spavali u društvu 150 lavova, tigrova, geparda i jaguara.

Osim toga, u ovaj segment ulaze i zanimljive radionice i predavanja na ovogodišnju temu Festivala, a to je Godina svjetlosti.

Svakako treba izdvojiti i dvodnevni kolokvij BRODOLOM JEDRENJAKA STEFANO 1875 – 2015 u organizaciji direktora Istraživačkog centra Nacionalne akademije slike i zvuka australskog Sveučilišta Murdoch, dr. Joška Petkovića. Priča je to iz XIX. stoljeća o brodolomu austro-ugarskog jedrenjaka s hrvatskom posadom.

Festival će se odvijati na sljedećim lokacijama: filmski program u kinu Central, kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata, ciklus Godina svjetlosti u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i na Umjetničkoj akademiji, kolokvij o brodolomu jedrenjaka Stefano u Etnografskom muzeju te dio E(d)U Kino programa u Galeriji umjetnina uz još neke instalacije i projekcije na otvorenom. 

Sve dodatne informacije možete pronaći na stranici festivala http://20th.splitfilmfestival.hr/hr/