Program za kraj ožujka 2024. u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića

U Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u Hrvatskom domu Split održat će se dva fado koncerta povodom obilježavanja Tjedna prijateljstva između Splita i Portugala, uz postavljanje izložbe "Povijest fada" u organizaciji Veleposlanstva Portugala u RH.

U petak 15. ožujka Ivo Perkušić održat će koncert fada uz pratnju Mandolinskog orkestra Sanctus Domnio s početkom u 19:30. Ivo Perkušić akademski je glumac i glazbenik. Profesor je engleskog i talijanskog jezika. Boraveći u Portugalu zaljubio se u portugalski jezik i kulturu te počinje pjevati fado. Susrevši se s glazbom muških predstavnika fada odlučio je u Hrvatsku donijeti svoju verziju ove plemenite i emotivne glazbe.

U subotu 16. ožujka u 18 sati Nj.E. veleposlanica Portugala u Hrvatskoj Paula Leal da Silva svečano otvoriti izložbu "Povijest fada" u Hrvatskom domu Split, dok će se istu večer u 19:30 u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića održat koncert jedne od najtalentiranijih i najinovativnijih fado pjevačica svojeg naraštaja, Carminho. Proglašavana jednom od najvećih izvođačica u povijesti portugalske glazbe općenito, pjevačica Carminho simbol je fada, glazbe nostalgičnih, čeznutljivih, tugaljivih melodija i tekstova, često o moru i životu siromašnih. Također, crossover umjetnica čiji se rad naslanja na nasljeđe tradicionalnog i suvremenog fada, ali uključuje i druge žanrove kao što su brazilska popularna glazba, bossa nova i pop.

19. ožujka 2024. u 11 sati po prvi put u slobodnoj prodaji ove sezone organizira se Interaktivni koncert za djecu i mlade "Karneval životinja". Ovaj interaktivni koncert održava se u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu. Orkestar od dvadesetak studenata pod vodstvom svog profesora, iskusnog dirigenta Harija Zlodre, izvodi integralnu suitu od četrnaest stavaka u sklopu koje će u ležernoj atmosferi učenici upoznati karakteristike instrumenata i orkestara kao ansambla. Secesijska dvorana Ive Tijardovića za ovu prigodu pretvorit će se u učionicu s glazbom uživo u bliskoj suradnji s glazbenicima i dirigentom koji poziva učenike na dijeljenje dojmova, ponavljanje već usvojenog sadržaja i stjecanje novog stavljajući im se na raspolaganje za sva pitanja i komentare.

21. ožujka 2024. u Koncertnu dvoranu Ive Tijardovića dolazi Kvartet Tartini & Darko Brlek, klarinet. Ponosno noseći ime velikog talijanskog skladatelja i violinista rođenog u Piranu, ugledni slovenski Kvartet Tartini, koji ove sezone navršava četrdeset godina djelovanja, nastupit će na splitskom koncertu zajedno s istaknutim slovenskim klarinetistom, Darkom Brlekom. Zajedno će izvesti Kvintet za klarinet i gudački kvartet u B-duru, op. 34 Carla Marije von Webera. Nastavljajući tragom Mozarta, Weber sklada niz djela za klarinet, koja ostaju temeljem repertoara ovog instrumenta. U njima je iznašao idealan spoj virtuoznog pisanja, inventivnosti i muzikalnosti, skladajući za svog prijatelja i virtuoza na klarinetu Heinricha Baermanna te mu u Grand kvintetu op. 34 posvećuje dionicu ispunjenu teškim pasažama i bravuroznim koloraturama. Kvartet Tartini izvest će i Tri skladbe za gudače Lucijana Marije Škerjanca, jednog od najvažnijih slovenskih skladatelja 20. stoljeća, čiji skladateljski jezik ostaje vezan uz kasni romantizam, ekspresionizam i impresionizam. Na programu je i mladenačko djelo jednog od najizvođenijih francuskih skladatelja, Gudački kvartet Mauricea Ravela, koji mu je donio neka od prvih priznanja i dao epitet 'majstora sutrašnjice'.

23. ožujka 2024. posebna poslastica za sve ljubitelje flamenko glazbe i plesa, koncert Alejandra Hurtada na gitari. Alejandro Hurtado Garcia jedan je od najistaknutijih izvođača flamenko gitare u svijetu. Unatoč mladosti, njegova iznimna tehnika, čistoća izvedbi, kao i nevjerojatna izražajna snaga, omogućuju mu da publici prenese najintenzivnije osjećaje svake minute na pozornici. Taj se intenzitet povećao kad se udružio se s Inmaculadom Salomón, primabalerinom Španjolskog nacionalnog baleta. 


***

Sve ulaznice je moguće kupiti putem interneta, u Tisak Media centru u City Centru One, u knjižari Morpurgo ili trgovini Dancing Bear, kao i sat vremena prije koncerta na blagajni Hrvatskog doma Split. Poveznice na prodaju ulaznica putem interneta nalaze se u najavnim objavama na internet stranicama Hrvatskog doma Split. Dodatne informacije o prodaji ulaznica i popustima možete pronaći ovdje.