Projekcije Kina Cirkus u Zlatnim vratima

 

Prvo ovogodišnje izdanje Kino Cirkusa održat će se u četvrtak. 17. ožujka s početkom u 17:30 sati u kinoteci Zlatna vrata.Na programu su 4 kratka filma koja kroz animirani i igrani žanr prikazuju svijet cirkusa od dvadesetih do četrdesetih godina 20. stoljeća. Kako je svijet gledao na cirkus tih godina i kako je cirkus poslužio kao inspiracija i nadahnuće drugim umjetnicima koji su u tom trenutku stvarali svoje filmove saznajte kroz crno - bijeli svijet cirkusa na filmu.

Dva animirana i dva igrana filma prava su poslastica za sve koji se osjećaju pomalo retro, ali i željeli bi vidjeti što je sve bio cirkus u prvoj polovini prošlog stoljeća.

Na repertoaru su:

Flip's circus (1921.) animirani, Winsor McCay

Flip je cirkusant koji vježba balansiranje šeširom na licu i nakon što iza platna šatora otkrije životinje, s jednom se posebno sprijatelji i pokušava naučiti nešto od nje.

 
Circus Capers (1930.) animirani, John Foste

Priča ovog animiranog filma temelji se na Ezopovim basnama, a glavni likovi Milton i Rita Mouse neodoljivo podsjećaju na Disneyjeve Mickeyja i Minnie Mouse. Van Beuren Studio čak je završio na sudu zbog plagijata, pa je nakon presude morao prestati koristiti ove likove u budućim filmovima.

Allez Oop! (1934.) igrani, Buster Keaton, Charles Lamont

 

Charlie Chaplin je za Buster Keatona rekao da govore istim jezikom, a privatno su bili prijatelji - u to doba, obojica veliki majstori cirkusa na filmu. Buster Keaton je u ovom kratkom filmu  glavni protagonist koji popravlja satove i zaljubi se u djevojku koju poziva na cirkusku predstavu. Djevojka je oduševljena cirkusom, a kako bi osvojio njeno srce, lik Bustera u svom dvorištu vježba na strunjačama i ljuljačkama te pokušava postati akrobat.

Here comes the circus  (1942.) igrani, Howard Bretherton

Ovaj film je napravljen u klasičnoj kolaž tehnici - dosta popularnoj u to vrijeme, a iz pospajanih isječaka možemo vidjeti scene iz raznih američkih cirkusa tog doba. Šećerna vuna, žongleri, djeca, klaunovi, trapez, slonovi, žene koje gutaju vatru i plešu sa zmijama samo su neki od kadrova ovog pravog vintage cirkusa. Svakako treba napomenuti da se u ovom filmu može vidjeti prava mašinerija koju je sa sobom nosio cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey, te njihova ogromna slava i popularnost među publikom.

Kino Cirkus ciklus je filmova cirkuske tematike uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, ali i hraniti svoju inspiraciju ako se bave nekim oblikom umjetničkog izražavanja. Kino Cirkus nasljednik je Cirkuske srijede koju ju je organizirala Mala performerska scena. Projekt 2014. godine seli u Split u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i mijenja naziv u Kino Cirkus. Filmovi se od 2018. godine prikazuju i u Zagrebu kada se u ovaj projekt partnerski priključuje Cirkorama. Od 2019. godine Kino Cirkus se širi na ostale gradove u Hrvatskoj i danas se filmske projekcije redovito održavaju u Puli, Rijeci, Samoboru, Dubrovniku, Križevcima, Splitu i Zagrebu. Od 2022. godine Kino Cirkus provodi se kao dio programa Cirkuske nacionalne platforme.

Kino Cirkus je dio projekta Nacionalne cirkuske platforme, kao i programa Cirkorama produkcija i distribucija i Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 koji se provode uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.