Promocija filma i izložba fotografija "Rodinova Meditacija"

 

Promociju filma Rodinova Meditacija autorice Ivone Vladović i otvorenje izložbe fotografija Alena Marića, nastalih prema istoimenoj muzičkoj kompoziciji Olje Jelaske, održat će se u četvrtak 16. prosinca 2021. u 16 sati u Galeriji Meštrović

Film Ivone Vladović napravljen je prema istoimenoj muzičkoj kompoziciji Olje Jelaske za marimbu, klarinet i klavir. Inspiracija za ovu skladbu koja je nastala 2015.g. po narudžbi Muzeja Ivana Meštrovića bila je Rodinova skulptura „Meditacija ili Unutarnji glas“. Autorica filma je kao osnovu za scenarij uzela glavnu muzičku ideju te formu glazbene kompozicije. Tema filma je osobna introspekcija te transformacija osobe kroz unutarnje iskustvo. Trajanje filma je određeno dužinom kompozicije.

Od 16.12.2021. do 9.1.2022. u Galeriji Meštrović prikazivat će se film, a bit će postavljena i izložba fotografija Alena Marića nastalih tijekom snimanja. Protagonistica filma je Dora Komenda.

„Rodinova Meditacija“, skladba posvećena Rodinovoj istoimenoj skulpturi, napisana za klarinet, marimbu i klavir. Ona je nastavak putovanja koje sam započela sa, Ivanu Meštroviću posvećenom suitom „Meštrovićev san“ za flautu i klavir.

Ovo nastojanje da se kroz glazbenu kompoziciju dođe do Rodinova umjetničkog prostora bio je za mene veliki izazov. Majstori poput Rodina, koji kroz umjetničko djelo ostavljaju duboke duhovne poruke čovječanstvu, istodobno postavljaju pitanje i daju odgovor i kao da na taj način svima otvaraju pristup do onih razina gdje se nalazi dimenzija bezvremenosti i univerzalnih vrijednosti.

Iz teksta Olje Jelaske za katalog izložbe „Rodinova Meditacija u Splitu“, svibanj 2015. godine