Promocija kataloga "Utorkom u Galeriji - Fast Forward : Volume IV"

U srijedu 16. prosinca 2015. u 20 sati u Galeriji umjetnina bit će predstavljen katalog Utorkom u Galeriji - Fast Forward : Volume IV. Na promociji će sudjelovati voditelji i sudionici projekta, a bit će predstavljeni i rezultati anketa koje su provedene među sudionicima projekta: umjetnicima, kustosima i publikom.

Tijekom 2015. u Galeriji umjetnina u sklopu projekta Utorkom u Galeriji - Fast Forward predstavljeno je devet mladih umjetnika i umjetnica čije su radove tekstovima popratili studenti povijesti umjetnosti. Umjetničko-kustoske parove činili su: Denis Vitaljić i Ines Eterović, Zela Luša i Dora Barbarić, Darja Ikica i Dora Derado, Darko Škrobonja i Ivana Vukušić, Nina Kamenjarin i Vanda Franičević, Jadranka Kljajić i Jasmina Šarić, Marko Grgat i Anđela Prnjak, Nina Dajak i Josipa Begonja te Hrvoje Pelicarić i Petra Dajak.

Ove godine projekt je koncepcijski osvježen. Suradničkoj platformi pridružile su se studentice sociologije Filozofskog fakulteta u Splitu. Cilj je bio alatima i metodama sociološke struke evaluirati projekt. Za tu svrhu priređeni su anketni upitnici za sudionike projekta: umjetnike, kustose i publiku. Vrlo zanimljive rezultate i njihovu analizu donosimo u katalogu izložbe. Poseban vid suradnje ostvaren je priključivanjem sociologa uobičajenom tandemu umjetnik-kustos u realizaciji pojedine izložbe. Time je svaka izložba popraćena tekstovima povjesničara umjetnosti i sociologa, što nam pruža rijetku prigodu da usporedimo disciplinarnu razliku u sagledavanju teksta (umjetničkog djela) i konteksta. Sociologiju su zastupale: Antonija Bitunjac, Gorana Bulović, Arijana Glibić, Tea Gutović, Larisa Hržić, Danijela Jonjić, Christy Koor, Kristina Perišić i Teuta Stipišić. Zajednički katalog i ove je godine grafički oblikovao Nikola Križanac.

Izložbeni program pod nazivom Utorkom u Galeriji - Fast forward pokrenut je 2012. s ciljem poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložbi javnosti se predstavljaju studenti i studentice završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzimaju studenti i studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu im mentorsku potporu daju njihovi profesori, a Galerija umjetnina im je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Studentima srodnih fakulteta pružena je prigoda da na konkretnom poslu surađuju i da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim radom. Iza naizgled neformalnog okvira Fast Forward-a stoji jasna poruka da je Galerija umjetnina i za današnju umjetničku mladost legitiman i prirodan prostor komunikacije. Bez novih i svježih ideja institucije se pretvaraju u nevažna i nepotrebna mjesta.

Autori koncepta i voditelji projekta

Božo Majstorović, Vedran Perkov

Koordinatorice projekta

Lana Beović, Tina Vukasović

Suradnici na projektu

Filozofski fakultet u Splitu

Ivana Čapeta Rakić

Anči Leburić

Ivana Meštrov

Dalibor Prančević

Andrea Vladislavić Šetka

Umjetnička akademija u Splitu

Blaženka Perica

Viktor Popović