Promocija trogodišnjeg kataloga programa NMG@PRAKTIKA

14. siječnja 2016. u 20 sati u prostoru galerije Praktika, u Domu mladih u Splitu, Put slobode 28, održat će se promocija trogodišnjeg kataloga programa NMG@PRAKTIKA / 2013. - 2015. Kustosi programa NMG@PRAKTIKA 2013 - 2015 su Natasha Kadin i Tonči Kranjčević Batalić, a dizajnerica kataloga je Rafaela Dražić. Za dokumentaciju i postav izložbi zaslužna je Tihana Mandušić.  

"Potrebu za stalnim programom nezavisnih umjetnika te studenata u gradu Splitu gotovo istovremeno prepoznaju Galerija umjetnina kao institucija, Umjetnička akademija kao obrazovna institucija te udruga Mavena – 36 njezinih čuda koja djeluje po modelima civilnog društva. Prvo je 2012. godine pokrenut ciklus izložbi Fast Forward koji studentima pruža mogućnost stjecanja profesionalnog iskustva izlaganja unutar jedne institucije. 2013. godine, u sklopu 38. Splitskog salona pokrenuta je galerija Bez naziva koja djeluje kao studentska inicijativa, a na samom početku iste godine Mavena je pokrenula program NMG@PRAKTIKA koji kreira jedan održivi izložbeni prostor nezavisne scene u sklopu kluba Kocka u Domu mladih. Godinu dana kasnije otvorena je i Galerija Škola koja djeluje u sklopu Škole likovnih umjetnosti. Split je tako u kratko vrijeme dobio nekoliko novih izlagačkih formata, a onaj iniciran od udruge Mavena nadovezuje se na principe djelovanja nezavisne scene te nastavlja nezavršenu priču o formiranju prostora nezavisne scene u Domu mladih. Premda granice između institucionalne i nezavisne kulture više nisu jasno definirane kao u devedesetima, NMG@PRAKTIKA programski se oslanja na definiciju nezavisne kulture koja potiče iz devedesetih te odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti. Odabirom samih radova zadani novomedijski format dobiva novo značenje. U vrijeme kada novi mediji više i nisu tako novi, kritičnost i refleksivnost sadržaja te njegov odnos naspram samog medija, kao i angažiranost, inovativnost i otklon od dominantnih koncepcija odrednice su programaNMG@PRAKTIKA. Odrednice su to koje je i Zaklada Kultura nova prepoznala te 2012. godine ponudila model financiranja  "hladnog pogona" nezavisne kulture. Nakon donošenja Zakona o osnivanju kulturnih vijeća 2004. godine, te uvođenja trogodišnjeg programskog financiranja od strane Ministarstva kulture, programa koji je na žalost proveden samo 2013. godine,  osnivanje Zaklade Kultura nova bio idući je korak koji je uvelike doprinijeo stabiliziranju nezavisne scene u Hrvatskoj.  Tri godine kontinuiranog izložbenog programa NMG@PRAKTIKA odraz su kako rada kustosa i umjetnika koji stoje iza programa tako i promjena kulturnih politika u državi."

                                                                                                                                                                                 TONČI KRANJČEVIĆ BATALIĆ

"U tom procesu, dok su drugi samo “hengali” u Praktici, mi smo okupili naš mali kustosko - tehnički tim, stručno usavršili dvije osobe, publici predstavili 21 izložbu mladih umjetnika iz različitih krajeva i različitih tematika, problematika, izražajnih sredstava i koncepata, našim stručnim savjetima pomogli nekima od njih u njihovim karijerama, oživjeli prostor koji je dotad samo povremeno bio galerija i ugošćavao projekte mladih za mlade, te opravdali povjerenje lokalnih, nacionalnih i međunarodnih donatora koji su, uvidjevši edukativnu, inovativnu i aktualnu komponentu našeg programa, isti financijski i stručno potpomogli. Nakon tri godine rada čini mi se kao da smo tek započeli priču, otvorili smo nekoliko različitih tematskih i izvedbenih koncepata na kojima ćemo dalje raditi, zaokružili naš mali tim, te “naviknuli” publiku na to što mogu očekivati od nas. I nastavljamo dalje, u istom tonu. Promišljati suvremenu umjetnost i našim znanjima i idejama pomagati mladim umjetnicima da artikuliraju svoje ideje u prostoru koji i jest namjenjen njima. Dakle, i dalje, “hengamo” u Praktici, vidimo se tamo!"

                                                                                                                                                                                               NATASHA KADIN

NMG@PRAKTIKA ciklus je samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u galeriji Praktika, klub Kocka, u Domu mladih u Splitu. Ovo je treća godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od 20 samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

 

NMG – NovoMedijska Galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom globalnom društvu koji rezultiraju sa kustoskim konceptima, intermedijskim događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Cilj NMG je uspostaviti permanentnu intermedijalnu i interdisciplinarnu interakciju kao jedan vid izvaninstitucionalnog obrazovanja te otvoriti mogućnost da kroz specifične radionice i susrete mladi umjetnici imaju priliku steći nova iskustva, znanja, vještine i kontakte.

Rad Mavene podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova, a program NMG financira Ministarstvo kulture RH i Grad Split. Program se provodi uz podršku Koalicije udruga mladih i raznih suradnika na izložbama.

Nakon promocije zaplesat ćemo u Cirkusu uz glazbu Gilda Bavchevicza, prvog umjetnika kojeg je ovaj ciklus predstavio, pridružite nam se.

 

Više informacija o radu udruge Mavena www.mavena.hr.