Prva samostalna izložba Ane Miletić u Fotoklubu Split

U ponedjeljak, 22. veljače u 19 sati, u Galeriji fotografija Fotokluba Split otvara se prva samostalna izložba mlade Splićanke Ane Miletić. Autorica će se tom prigodom domaćoj publici predstaviti s ciklusom fotografija ‘’Karatina’’, referirajući se tako u samom nazivu na iskustvo karantene koje nam je u posljednje vrijeme svima iznimno blisko. Ipak, ‘’karantina’’, a ne ‘’karantena’’, referira se i na ime Tina, jedne od modela čije iskustvo Miletić bilježi svojim fotografijama.


Kako navodi autorica predgovora izložbi, studentica povijesti umjetnosti Sara Čović - »Prvotno zamišljen kao studija ženskog akta, ciklus sugestivnog naziva “Karantina” mlade fotografkinje Ane Miletić artikulirao je dva aktualna pitanja. Smještajući nage modele u kontekst krutog jugoslavenskog interijera autorica je progovorila o iskustvu bivanja ženom unutar dominantne patrijarhalne kulture i iskustvu kućne izolacije uslijed globalne pandemije, iskustvima koji se ne tiču isključivo autorice kao individue već društva općenito

Fotografirajući modele ‘’bez lica’’ Ana Miletić namjerno i nametljivo forsira objektivizaciju ženskog tijela postižući kod promatrača osjećaj nelagode i krajnje dehumanizacije ženskog tijela koje na fotografijama postaje gotovo pa groteskan element. Druga razina nelagode proizlazi iz osjećaja otuđenosti, samoće i frustracije koju stvara zatvorenost prostora i nepostojanje prirodnog svjetla, a kojom autorica vrlo suvereno interpretira vlastiti (ali i kolektivni) osjećaj zatočeništva u doba globalne pandemije.
 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 15. ožujka  u radno vrijeme Galerije fotografija – ponedjeljak – srijeda od 10 do 12 sati, četvrtak – petak od 17 do 20 sati, subota od 10 do 12 sati.

Mole se  posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.

 
FOTO: Ana Miletić