Prvi dječji performans u Splitu i dječje intervencije na fotografijama portreta splitski umjetnika

Iako često neshvatljiv i odraslima manje vrijedan umjetnički izričaj, djeci neopterećenoj stereotipima i sudovima o tome kao bi umjetnost trebala izgledati, performans je jasan i potreban umjetnički oblik kojim se može utjecati na društvo.  Navedeno su potvrdili i drugaši OŠ Spinut koji su na Noći muzeja ispred Salona Galić izveli ekološki osviješten performans po uzoru na splitkog umjetnika. 

Za izvedbu su namjerno odabrana djeca od osam godina jer su oni prema vizualno-likovnom razvoju  još u fazi kada je proces stvaranja važniji od samog uratka, baš kao što je bio i u njihovoj pripremi. Djeca su skočila na kutije na kojima su navedeni simboli onečišćenja koje su istraživali sedam dana. Svojim skokom željeli, baš kao i umjetnik upozorili su na opasnosti u splitskom društvu. 

Nakon performans održana je radionica na kojoj su svi besplatno mogli sudjelovati. Djeca su se na radionici upoznata s neobičnom likovnom tehnikom intervencije na fotografiji. Dio analize navedene tehnike izvršen je na radovima Jelene Remetin čija je izložba za vrijeme radionice  bila postavljena u Salonu Galić. Umjetnica usamljenim mjestima slikarskim intervencijama  na digitalnim fotografijama mijenja atmosferu. Vodeći se tom Jelenimon tehnikom, djeca su intervenirala i mijenjala umjetnikovo lice. Kako bi intervenirali na licu pojedinog umjetnika, djeca su morala  upoznati umjetnikov izričaj stvaranja i česte likovne tehnike, što je pridonijeli i razvoju likovnog jezika i upoznavanju dijela raznolike splitske umjetničke scene. 

Suvremena umjetnost, za razliku od umjetnosti prošlog stoljeća, živi i djeluje u istom svijetu i vremenu kao i dijete te ona na različite načine i kroz različite medije progovara o istim problemima koji pogađaju i današnju djecu i mjesto u kojem oni žive i razvijaju se.

U radionici do vizualnog razmišljanja i razvoja likovnog jezika učenika su vodila  djela Josipa Botterija, Vinka Barića, Marka Goluba, Petra Grimania, Srećka Žitnika, Edvina Dragičevića, Andreje Muse, Momčila Goluba, Luke Duplančića, Hrvoja Peruzovića, Vice Tomasovića i Marina Baučića, članova HULU-a.

Radionice u Galića, performans i potrebno teorijsko znanje za učenika organizirala je i vodila Julija Tomasović, koja intezivno radi na približavanju suvremen umjetnosti djeci mlađeg školskog uzrasta.

Foto: Danica Buškain