Prvi koncert novosnovanog komornog orkestra

Novosnovani komorni orkestar Camerata Split održat će svoj prvi koncert u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 20 sati. Na programu koncerta kojim će ravnati dirigent Ivan Hut su djela Elgara, Respighija, Hatzea i Berse, a kao solist u izvedbi Pjesama Josipa Hatzea nastupit će bas Marijo Krnić.

Komorni orkestar Camerata Split osnovan je u siječnju ove godine sa željom unaprjeđivanja i obogaćivanja glazbenog i kulturnog života grada. Osnivač orkestra koji broji 15 glazbenika je violist i dirigent Ivan Hut. Koncert majstor je violinist Marin Maras, koji je bio jedini hrvatski predstavnik u zadnjoj etapi međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, na kojem je osvojio četvrtu nagradu. Članovi orkestra su uglavnom iz Splita i svoje su glazbeno obrazovanje započeli upravo u Splitu, prije odlaska na daljnje školovanje u Zagreb i u inozemstvo.

Na programu inauguracijskog koncerta novog ansambla, kojim će najaviti svoju koncertnu sezonu 2013/14, je Serenada za gudače op. 20 Edwarda Elgara; Pjesme za gudače Josipa Hatzea (Rob Jesen i Čežnja) u orkestraciji Ivana Huta u kojima će kao solist nastupiti bas Marijo Krnić; Idila Blagoja Berse u obradi Pavla Dešpalja, te Antiche Danze ed Arie per Liuto Ottorina Respighija.