Puccinijeva sentimentalna jednočinka Sestra Angelica koncertno u HNK Split

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u srijedu 13. travnja s početkom u 20h, koncertno izvesti opernu jednočinku Sestra Angelica Giacoma Puccinija. Izvedbom će ravnati maestro Jure Bučević, u naslovnoj ulozi nastupit će sopranistica Antonija Teskera a ulogu Kneginje tumačit će mezzosopranistica Terezija Kusanović. Opera će se izvoditi koncertno, uz redateljsku intervenciju koju potpisuje Jelena Bosančić. 

Sestra Angelica praizvedena je 1918. U njujorškom Metropolitanu kao dio glasovitog Puccinijevog Triptiha, cjeline od tri zasebne jednočinske opere, obilježene trima različitim, međusobno komplementarnim emotivnim registrima. Bile su to: mračna drama Plašt (Il tabarro), jedina Puccinijeva komična opera Gianni Schicchi te Sestra Angelica (Suor Angelica) „sentimentalna drama koja se ne stidi svoje sentimentalnosti“, tragična opera o majčinskoj ljubavi. Jedna od posebnosti ove lirske drame je i to što, kao jedna od rijetkih opera, za protagoniste ima samo ženske likove.  Priča o gubitku i pokajanju, Sestra Angelica otvara prozor u emocionalno putovanje jedne žene.  

“Puccini je bio jedan od najvećih, ako ne i najveći majstor pretakanja ljudskih osjećaja u glazbu, što je vidljivo i u ovom naslovu. Smatram da je značajno to što ovu produkciju ostvarujemo isključivo s domaćim, splitskim snagama”, naglasio je dirigent i ravnatelj Opere HNK Split Jure Bučević. “Odgoda na koju nas je prinudila korona učinila je dobro ovoj produkciji jer nam je dala vrijeme potrebno da se kvalitetno pripremimo. Maestro Veton Marevci, zborovođa: “Puccinijev opus obilježavaju veliki i snažni ženski likovi. Kao dirigenta zbora posebno me raduje to što je Sestra Angelica dominantno ženska opera jer tu ima dvanaest malih uloga koje pjevaju naše zboristice od kojih će neke po prvi put otpjevati solističke uloge. To su mlade umjetnice kojima treba dati potporu za što se ja zalažem od prvog dana na mjestu zborovođe Opere HNK Split”.