Rad makedonske umjetnice Verice Kovačevske od subote u stalnom postavu Prostora

U subotu, 4. lipnja Platforma CHC predstavlja novi rad koji postaje dio stalnog postava Prostora, ali i zajednice koja nas okružuje. Riječ je o radu Filling the Void umjetnice Verice Kovačevske. Istražite kvart na novi način, a sve što trebate je uzeti mapu koja se nalazi na info pultu u Prostoru, svoj smartphone i slušalice. Mapa vas vodi do različitih mjesta s QR kodovima koje potom skenirate i slušate priče inspirirane svakim od tih mjesta. Rad je od 4. lipnja nadalje javno dostupan svima, u bilo kojem trenutku.

Filling the Void audio je vodič kreiran od strane Verice Kovačevske, nakon kratkog istraživačkog boravka u Prostoru u ožujku 2022. Rad se fokusira na modernističku zgradu Kineski zid, u kojoj se Prostor nalazi, kao i okolne zgrade s kojima je povezana. Filling the Void pruža informacije o strukturama i poziva publiku na otkrivanje i zamišljanje te potiče da se kreću na određeni način.

Rad je namijenjen lokalnom stanovništvu, ali i turistima i može mu pristupiti svatko tko koristi pametni telefon. Njime se želi postaviti novi orijentir na turističku kartu Splita, a propituje načine na koje je lokalna kulturna baština cijenjena i zaštićena. Rad je nastao u okviru projekta Praznine 2022 - umjetničke intervencije u Splitu - u organizaciji platforme Culture Hub Croatia.

Projekt su financijski podržali Allianz Kulturstiftung, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture Republike Sjeverne Makedonije.

Više informacija: www.chc-prostor.com / www.culturehubcroatia.hr / www.kovacevska.net

VERICA KOVAČEVSKA (1982, Skoplje) je umjetnica i istraživačica koja radi na temama urbanog dizajna, arhitektonskog naslijeđa, te imerzivne tehnologije. Većina njezinih projekata su participativni i performativni, dopuštajući publici da percipira i doživi izgrađeno okruženje na nove načine. Njezin rad prikazan je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, uključujući Bang Bang, Muzej Tinguely (Basel); Manifest 11 (Zürich); Other Possible Worlds, Casino Luksemburg (Luksemburg); 4. Moskovski bijenale (Moskva); Beograd: Nonplaces, Muzej savremene umetnosti (Beograd); re.act.feminizam; Muzej suvremene umjetnosti (Roskilde). Dobitnica je Denes Young Visual Artist nagrade u Sjevernoj Makedoniji i Werkstipendium Grada Zuricha.

 

Koncept i realizacija: Verica Kovačevska

Organizacija: Culture Hub Croatia

Grafički dizajn: Ana Vuko