Raznovrstan program Doma mladih u rujnu

Do utorka 10. rujna u Galeriji MKC imate priliku pogledati izložbu Zbogom formi, umjetnika Nika Pećarina. Rad Zbogom formi umjetnička je instalacija čija je okosnica zvučni zapis nastao na osnovu umjetnikova istraživanja svojstava glasa kao i mogućnosti razmjene glasova. U tom zvučnom zapisu glas postaje melodija, ali glas nam i čita tekst, ljubavno pismo o formi, umjetnikovo promišljanje o identitetu, političkoj solidarnosti, zajedništvu, transspolnosti, ljepoti, žudnji… Zvučni zapis nadopunjen je istraživanjem tjelesnosti kroz procese preobrazbe tvari koje umjetnik ostvaruje u izradi keramičkih pločica. 

Nakon toga, u četvrtak 19. rujna otvorenje je izložbe Desetljeća Filipa Milkovića u Galeriji kluba Kocka s početkom u 20 sati. Rad se bavi osobnim i kolektivnim sjećanjima kroz seriju fotografija i skenova obiteljskih albuma, istražujući teme memorije, zaborava, smrti i prolaznosti vremena. Kroz eksperimentiranje s tehnikama skeniranja, autor stvara slike koje evociraju osjećaj prolaska vremena i propadanja, te preispituje ulogu fotografija kao alata za prisjećanje. Rad nastoji povezati prošlost i sadašnjost, stvarajući autentičan prikaz krhkosti ljudskih sjećanja.

Galerija MKC ugostit će od 21. rujna do 10. listopada 42. Splitski salon, najveću i najdugotrajniju splitsku likovnu manifestaciju koja do dana današnjeg predstavlja najvažniju skupnu likovnu manifestaciju u Dalmaciji. U 2024. godini, Splitski salon, pod kustoskom palicom Jasmine Šarić, suočava se s gorućim pitanjima današnjice. Globalne teme poput klimatskih promjena i umjetne inteligencije postaju polazište za umjetnički izraz, dok se istovremeno bavi i specifičnim lokalnim izazovima kao što su urbano zagađenje, promjene u lokalnoj vlasti, masovna turistifikacija, kao i sve što proizlazi iz tih procesa. 

Ljubitelji filma uživat će u rujanskom programu. Ciklus FILM KULT u čak tri termina ovaj mjesec donosi kultne naslove: Lynchov film Dina – Pješčani planet (5.9.), film Drakula Terenca Fishera (19.9.) te Poltergeist kojeg prati mit koji traje već desetljećima – tko ga je zapravo režirao (21.9.) Nakon svakog odgledanog naslova slijedi uzbudljiva analiza koju vodi filmski analitičar Erik Lončar.

Svi koji žele naučiti kako jasnije gledati filmove, mogu se priključiti besplatnim radionicama filmske analize. U terminima 10. i 24. rujna bit će govora o tome zašto biografski filmovi sadrže događaje koji nisu istiniti i zašto adaptacije iz knjige u film gotovo nikad ne iskoriste najvažnije trenutke koje gledatelj želi i očekuje vidjeti? Kako krenuti analizirati film? Koji su to postupci koji gledatelju daju dublji uvid u film, motivaciju glavnog lika i pomažu razjasniti zbrčkane scene unutar filma? Voditelj radionice Erik Lončar će predstaviti svoju metodu analize filmova te kako donosi zaključke kao pravi pravcati filmski detektiv. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno filmsko znanje i iskustvo.

Tu je i zanimljiv program Kino kluba Split koji će u petak 13. rujna ugostiti Slovensku kinoteku i SCCA Ljubljana. S početkom u 19 h u Beton kinu će se prikazivati izbor slovenskih avangardnih i suvremenih kratkih filmova. Ulaz je javan. Sutradan će redatelj Karpo Ačimović Godina održati masterclass u 18 h, a potom će u 20 sati publika imati priliku pogledati izbor njegovih restauriranih kratkih filmova. Ulaz je također slobodan.

Ovog rujna nastavlja se Mala škola suvremenog plesa u organizaciji plesne udruge Tiramola. Očekuju vas radionice etabliranih plesnih umjetnica Josipe Bubaš (ITTI - istraživačko-izvedbena radionica u nedjelju 8.9.) i Stošije Zrinski (Radionica suvremene plesne tehnike i koreografskih metoda iz predstave Travelogue u nedjelju 22.9.) kao i recentne predstave suvremenog plesa - performans Ponovno uranjanje Josipe Bubaš (7.9.) i solo predstava Travelogue Stošije Zrinski (21.9.). 

Ovo je samo dio programa za rujan, a cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Fotografije: Platforma Doma mladih, the FILM itself