REakcija u galeriji Praktika

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih 9. travnja u 20 sati otvara se izložba REakcija. Izložba REakcija dokument je jedne godine djelovanja skupine građana koji svojim intervencijama čiste javni prostor grada od fašističkih simbola koji su se nametnuli kao dominantan diskurs ulice.

Autori izložbe su Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola i Sekcija mladih antifašista grada SplitaNeformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola je platforma koja okuplja građane različitog profila inspirirane željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje. Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola, prvenstveno od strane gradskih službi, inicijativa je početkom 2014. krenula s akcijama uklanjanja (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita.

Sekcija mladih antifašista grada Splita nastala je iz potrebe suprotstavljanja svim pojavnim oblicima fašizma koji u današnje vrijeme ima tisuću lica te se tako pojavljuje u svim sferama našeg društva preko ekstremnog nacionalizma, rasne, vjerske, spolne i dobne diskriminacije, raznih oblika nasilja i netolerancije prema različitim skupinama, udrugama, organizacijama i pojedincima.

Izložba je otvorena do 16. travnja, a može se pogledati radnim danom od 18 h do 21 h.

Izložba je nastala u produkciji udruge Mavena – 36 njezinih čuda. Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić, kustosica ciklusa NMG@PRAKTIKA je Natasha Kadin, a za vizualni identitet zaslužna je Rafaela Dražić.