Secret Arts Cinema: Ljudskiji od ljudi

Nakon odličnog otvaranja novog izdanja Secret Arts Cinema prošlog tjedna s filmom Maurizio Cattelan – Vraćam se odmah o provokativnom i neuhvatljivom talijanskom i svjetskom zločestom dečku suvremene umjetničke scene. Riječ je o umjetniku koji je svoju karijeru izgradio na zaigranim, provokativnim radovima koji su uzburkali umjetnički establishment. Retrospektivom u Guggenheimu 2011. godine čvrsto se pozicionirao u svim kanonima suvremene umjetnosti, a film redateljice Maure Axerold nije prezao zaviriti u svaku rupu ne bi li otkrio: tko je uistinu Maurizio Cattelan?

Nakon razotkrivanja odnosa na tržištu umjetnina i u suvremenim umjetničkim pravcima SAC kreće posve drugom i drugačijom stazom. Film Ljudskiji od ljudi je osoban, dramatičan i često zabavan filmski pothvat u potrazi za odgovorom na pitanje u kojoj su mjeri ljudskost i posebice ljudska kreativnost u opasnosti pred umjetnom inteligencijom. Hoćemo li pasti ničice pred umjetnom inteligencijom, hoće li nas ona svojom umreženošću i potencijalnom samosvjesnošću učiniti zastarjelima? Potraga započinje robotom kojeg Tommy Pallotta gradi ne bi li ga zamijenio kao filmskog autora.

Budućnost je sada, a da možda to uopće ne znamo!

 

LINK: https://vimeo.com/259174870

Ljudskiji od ljudi na Secret Arts Cinema premijerno dolazi izravno s prestižnog teksaškog SXSW festivala i sada će ga imati priliku pogledati splitska publika 7. studenog u Kinoteci Zlatna vrata