Sedmi FMFS će nas potpuno izložiti mediteranskom filmu

Početak ljeta u Splitu kakav doživljavamo već sedmu godinu, najavljen je danas u Galeriji umjetnina Split! Uz ovogodišnji efektan i upadljiv plakat djevojke izgorjele na suncu sa znakom “FMFS” koji je jedini ostao bijel, tako nas dobro podsjeća na početke ljeta i prva izlaganja jakom suncu svake godine! Sedmi Splićanima toliko omiljen Festival mediteranskog filma Split održat će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja, kako je objavljeno na današnjoj konferenciji za novinare.

U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film "Magic Men", uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya. Splitska publika će, uz za Oscara nominirane palestinskog "Omara" i egipatski "Trg", premijerno vidjeti i dvije španjolske komedije čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove, što je posebna poslastica i prilika za ćakulu s autorima. Tako redatelj David Trueba stiže sa šest osvojenih nagrada Goya za film "Život je lakši zatvorenih očiju", a hit "Velika španjolska obitelj" promovirat će redatelj Daniel Sanchez Arevalo, te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca Quim Gutierrez.

FMFS u službenom programu ima i talijanski film "Sacro Gra" koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, kontroverznu francusku dramu "Neznanac na jezeru", te turski "Dok nas smrt ne rastavi" ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu. Pozornost publike zasigurno će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula "Mosor živi vječno", o novinaru Miloradu Bibiću Mosoru.
Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, za filmofile je pripremio i poslastice u programu izvan konkurencije. To su "Venera u krznu" Romana Polanskog koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko španjolski hit "Gloria", te izraelski igrano animirani film "Kongres" s Robin Wright i Harvey Keitelom u glavnim ulogama.

- Po već iskušanom i prepoznatom receptu, i ove godine u programu imamo gotovo sve najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja. Izuzetno smo ponosni odabranim naslovima i smatram kako imamo najjači program do sada, s čim će se, vjerujem, i publika složiti. FMFS je zaista postao Festival s ugledom u inozemstvu što se vidi i po ovolikom broju regionalnih premijera te gostovanjima autora koji su redom ugledni filmaši - rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Munitić se posebno osvrnuo na program “Ješke” u kojem se prikazuju hrvatski kratkometražni filmovi.
- Prošlogodišnja odluka da ove filmove prikazujemo uoči projekcija glavnih dugometražnih naslova pokazala se kao pun pogodak, kako kod publike, tako i kod samih autora koji su pokazali nikada već interes za programom "Ješke", pa nam selekcija nije bila nimalo laka. Velik broj tih filmova snimljen je u Splitu ili od strane splitskih autora, što je dokaz da se filmska industrija u gradu razvija u dobrom smijeru, a FMFS će im kao platforma za prikazivanje uvijek biti podrška.

Među "Ješkama" se nalaze "Priča o Mari iz Velog varoša" Igora Šeregija koja otvara Festival, te "Poklon predsjednika Nixona" istog autora koja će zatvoriti FMFS. Na programu su i "Autofokus" Borisa Poljaka, "Zujanje" Dinka Božanića, "Pragovi" Dijane Mlađenović, dva filma Nebojše Slijepčevića "Kutija" i "Muški film", dokumentarac "Škverski kipar" o poznatom splitskom umjetniku Stanislavu Bavčević i "Ljubi bljižnjega svoga" Darovana Tušeka.

Program mediteranskih filmova za djecu "mali meDITEran" odvijat će se u popodnevnim terminima vikendom, a selektorica Sandra Rančić i ove godine je zadužena za program glazbenih dokumentaraca, od kojih se posebno izdvaja europska premijera filma o festivalu trube u Guči naziva "Rock the Trumpet".

Glavna dva programa prikazivat će se kao i do sada u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata", a međunarodni kratki program u novom kinu koje će se nalaziti u caffeu "Galerija" u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine...

Članovi žirija za dugometražni program su Cristian Hordila, menadžer Transilvania Film Festivala iz Cluja, Renato Baretić, novinar, književnik i urednik festivala "Pričigin", te Nebojša Slijepčević, redatelj hit dokumentarca "Gangster te voli". Najbolji domaći kratkometražni film odabrat će redateljica Bruna Bajić, prva magistrica filma, zatim Sonja Tarokić čiji film "Tlo pod nogama" je prikazan na prestižnom Rotterdam Film Festivalu, a van konkurencije će ga moći vidjeti i splitska publika, te Olja Savičević Ivančević, spisateljica prema čijoj je kratkoj pripovijetci i nastao prošlogodišnji pobjednik "Ješki", film Igora Mirkovića "Balavica".

Kao svake godine, ni ove godine neće izostati ni fešte nakon večernje projekcije u Ljetnom kinu Bačvice. Dobra zabava uz ekipu s provjerenim receptima na DJ pultu bit će idealna pozadina za druženja s filmašima, festivalcima i svim zaljubljenicima u film. Kompletan program sedmog Festivala mediteranskog filma Split možete pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je već moguća i rezervacija ulaznica. Novost je i pretprodaja ulaznica koja kreće od 30. svibnja u Galeriji umjetnina te festivalska ulaznica koja njenim vlasnicima omogućuje niz pogodnosti.