Sexinsitu u Galeriji Kluba Kocka

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 25. lipnja u 21 sat u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Martyne Miller. Rad Sexinsitu temelji se na rastućoj arhivi snimaka osoba koje tjelesnim pokretima rekonstruiraju seksualno pamćenje te postavljaju pitanja o srži, svrsi i korisnosti užitka. Izložba se može, po dogovoru, razgledati do 3. srpnja.

Sexinsitu je kontinuirani umjetnički projekt i društvena praksa koji se fokusira na seksualna tijela i osobe, te njihove kvalitete koji nastaju između napetosti percepcije i sjećanja pokreta. Projekt se temelji na rastućoj arhivi snimaka ljudi - sudionika projekata - rekonstrukcije odabranog seksualnog pamćenja tjelesnim pokretima u prisutnosti odsutnih partnera - solo. Gola tijela, krećući se u apstraktnim koreografijama, boreći se s nedostatkom druge, podržavajuće strane, zaranjaju u seksualno pamćenje kao kreativan, uzročni prostor koji se opire logici trenutnog zadovoljstva. Sjećanje nije zamišljanje. Sexinsitu je prijedlog povlačenja iz zadovoljavajućih slika seksa i obećanja pojedinačne zahvalnosti. Ovdje možete svjedočiti rastućoj materijalnosti tijela - njegovoj težini, načinima, reakcijama i izlučevinama - i postavljati pitanja o srži, svrsi i korisnosti užitka.

Za vrijeme trajanja izložbe Sexinsitu studio će biti privremeno smješten u Domu mladih, Split. Pozivaju se zainteresirane osobe da doprinesu razvoju ovog arhiva. Javiti se možete putem maila sexinsitu@gmai.com ili queeranarchive@gmail.com; ili putem Instagrama @sexinsitu ili @queeranarchive. 

Martyna Miller interdisciplinarna je umjetnica, redateljica i antropologinja koja je studirala u Varšavi i Sarajevu te je trenutno na doktoratu na Umjetničkom sveučilištu u Poznanu. Kroz umjetničke projekte istražuje prostore sjećanja i tijela, alternativne metode komunikacije i mogućnosti suvremene transgresije i arhiviranja znanja. 

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu. que

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. 

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.). 

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split. 

 

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split. Program je realiziran u partnerstvu s Koalicijom udruga mladih i Platformom Doma mladih.