Sicilijanska večernja premijerno u HNK

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će ovog četvrtka koncertno izvesti Verdijevu operu "Sicilijanska večernja". Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, uz zbor i orkestar splitske Opere, u glavnim će ulogama nastupiti sopranistica Sofia Mitropoulos, tenor Paolo Lardizzone, bas Ivica Čikeš i bariton Oliviero Giorgiutti.

Prvo je to cjelovito izvođenje ove grand opere Giuseppea Verdija na nekoj od hrvatskih pozornica. Premijera na sceni HNK Split započinje u 20 sati, a reprizna izvedba na programu je 4. svibnja.

Sicilijanska večernja opera je u pet činova Giuseppea Verdija. Napisana izvorno na francuskom praizvedena je u pariškoj Operi 1855, no kasnije ju je Verdi preradio na talijanski i tu verziju, danas poznatiju i izvođeniju na svjetskim pozornicama, čut će i splitska publika.

U ostalim će se ulogama pojaviti: Mate Akrap, Božo Župić, Barbara Sumić, Vinko Maroević, Špiro Boban, Zlatko Aurelio Kokeza i Vladimir Garić. Zborovođa je Domeniko Briški, a zbor je uvježbala Ana Šabašov.