Sinoć oboren rekord ljetnog kina "Bačvice"

Španjolski film "Močvara" sinoć je oborio rekord ljetnog kina "Bačvice" i tako na najbolji način najavio završni vikend 8. Festivala mediteranskog filma Split. Ispod zvijezda, tik uz more, usred borove šume - hrvatsku premijeru španjolskog hit filma pratilo se sa zidića, stepenica, trave...

Petak na FMFS-u u 18 sati otvara promocija knjige "FILMoteka" Marka Njegića o kojoj će u dvorištu kinoteke "Zlatna vrata" govoriti filmski kritičar Jurica Pavičić i povjesničar filma Daniel Rafaelić. Idealna je ovo prigoda za ćakulu o prvom desetljeću opsežnog i vrijednog Njegićeva rada, tijekom kojih je sustavno pratio i Festival mediteranskog filma Split.

Filmski program upravo u kinoteci u 19 sati otvara kratki animirani film "Levitacija"  Marka Meštrovića koji je bio uvršten i u službenu konkurenciju 61. međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, najstarijeg festivala kratkog metra u Europi. Slijedi dugometražni film "Raj" Mie Hansen-Løve koji prati živote DJ-a u vrijeme cvjetanja francuske elektronske scene, a prikazan je na festivalima u Torontu, New Yorku i Londonu.

Pretposljednju večer u ljetnom kinu "Bačvice" u 21:30 otvara kratkiš "Lako pokojnima" Matee Šarić, a nogometnu večer, no s gledateljima, zaključiti će omnibus "Kratke lopte" u kojem su sudjelovala 32 redatelja iz cijeloga svijeta među kojima su Gaspar Noe, Viktor Kosakovski, Apichatpong Weer Asethakul, Luca Lucini, Vincent Gallo... i Bobo Jelić kao predstavnik Hrvatske. Filmovi u trajanju od 1-5 minuta kratkih su dijaloga i svi, neovisno o nacionalnosti, prikazuju univerzalnu strast koju izaziva nogomet.

U sklopu besplatnog kina u splitskoj Galeriji umjetnina od 21:30 sati prikazuje se dokumentarni omnibus "Mostovi Sarajeva" kojeg je u cilju obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata osmislio Jean-Michel Frodon, čuveni francuski filmski kritičar. Film se na FMFS-u prikazuje u suradnji sa Sarajevo film festivalom.