Skupna izložba najmlađih polaznika Kreativnog centra Studija 21

Skupna izložba najmlađih polaznika Kreativnog centra Studija 21 otvara se sutra, u četvrtak u 20:00 sati.

"„Svako dijete je umjetnik, problem je kako ostati umjetnikom kad odrastemo.”
 

Pablo Picasso

Važnost kreativnog stvaralaštva i poticanja kreativnosti kroz stjecanje novih znanja i vještina na području likovne, glazbene i filmske umjetnosti sve se više prepoznaje kao jedna od karakteristika sve uspješnijih građanina svijeta. Kreativnost je, u svijetu koji se ponekad gotovo zastrašujućim tempom  „ažurira” na sve novije inačice, poželjan alat za bolje snalaženje i uspješnije manevriranje tim svijetom.
Stimuliranje potrebe djece i mladih za likovnim izražavanjem, hrabrenje znatiželje, vizualno-likovne osjetljivosti i spontanog imaginativnog mišljenja te razvijanje estetske osjetljivosti koja djeluje na povećanje kreativnih sposobnosti djece i mladih bili su neki od ciljeva ovog projekta.

Interdisciplinarnim metodama u radu i umrežavanjem sa mladim kreativcima raznovrsnih pozadina omogućilo je lepezu pozitivno-poticajnih utjecaja na potencijalne buduće umjetnike vodeći se geslom „uhvati ih dok su mladi”. Vrijeme provedeno u bavljenju kreativnim aktivnostima je uvijek dobro uloženo, a ujedno i pridonosi zbližavanju i međusobnom razumijevanju kroz zajedničke aktivnosti. Razvijanje kreativnog potencijala djece i mladih te podupiranje njegovog daljnjeg razvoja jedan je od imperativa svakog podužeg bavljenja likovnim stvaralaštvom kroz razvoj njihovih psihofizičkih funkcija: percepcije, pamćenja, mišljenja, mašte, interesa, volje te usmjeravanjem i izoštravanjem njihovih izražajno-oblikovnih sposobnosti.

Uvodnim citatom Pablo Picasso je postavio problematiku zadržavanja dječje znatiželje i imanentne kreativne igre, izgleda da ga je kasnijim citatom (donekle) i riješio;

 

„Trebalo mi je četiri godine da slikam kao Rafael, a cijeli život da slikam kao dijete.”


Damjan Barić "