Slavljenička sezona GKL Split započinje u petak, 13. rujna

Sezona 2024./2025. za Gradsko kazalište lutaka Split je od izuzetnog značaja, jer u ožujku slavi osamdeset godina profesionalnog postojanja i djelovanja. Kazalište je s radom počelo 8. ožujka 1945. godine i najstarije je profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj, ali ni to nije pravi početak. Pravi početak je u ljubavi i entuzijazmu grupe lutkara amatera iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Kroz to vrijeme Gradsko kazalište lutaka Split je neumorno uporište kreativnosti, umjetnosti, obrazovanja i zabave za najmlađe gledatelje. Nizom predstava, radionica i edukativnih programa, kazalište je oblikovalo generacije djece i samim time obogatilo kulturnu scenu grada Splita, a tako će nastaviti i u godinama koje slijede.

Tijekom ove sezone u GKL Split očekuju vas tri premijere, čak dvije obnove i devet repriznih naslova, ali i niz ostalih manifestacija u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Slavljenička sezona započinje u petak, 13. rujna u 18 sati izvedbom predstave „Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu“ u režiji Branimira Rakića, a s kojom GKL Split 17. rujna gostuje na 57. PIF-u u Zagrebu. U rujnu na sceni GKL Split igraju „Pričaoničari“ redatelja Siniša Novkovića i „Kaktus bajka“ u režiji Renate Carole Gatice, a obnavlja se i predstava „Judita“, u režiji Brune Bebić te u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu koja će se izvoditi u prekrasnom ambijentu Meštrovićevih Crikvina - Kaštilcu.

Od listopada moći će se pogledati reprizni naslovi među kojima su predstave „Maca Papučarica“ redateljice Renate Carole Gatice, a s kojom gostujemo na 27. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej u Čakovcu, potom „Dankovo srce“ u režiji Jure Radnića i „Reci AAA… - Mali lav i veliki strahu režiji Branimira Rakića.

Kao blagdanski naslov obnavlja se predstava Ljudmile Fedorove „Snjegović poštar“ koja će tijekom prosinca uveseljavati mališane zaigranom pustolovinom omiljenog Snjegovića koji će publiku podsjetiti kako je Božić vrijeme čudesa.

Nova godina donosi tri premijerna naslova od kojih je prvi planiran u veljači 2025. godine, a riječ je o predstavi „Pita moja mama imate li jedno jaje“ u koprodukciji s Teatrom Poco Loco, u režiji Renate Carole Gatice, a nastala na temelju vrlo popularne slikovnice autorice Tisje Kljaković Braić koja će sada dobiti svoje lutkarsko uprizorenje i oživjeti tipično splitsko susjedstvo u svakom vrtiću, školi ili kazalištu. Već u ožujku očekuje se izlazak predstave posvećene osamdesetoj godišnjici djelovanja GKL-a pod nazivom „Ćakule splitskih lutaka“, autora Belmonda Miliše, a u režiji Siniše Novkovića. To je priča ne samo o Gradskom kazalištu lutaka već i o lutkarstvu kao drevnoj, a opet tako suvremenoj umjetnosti, ispričana kroz usta samih lutaka.

Od 7. do 11. travnja, održava se Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić koji, također, ove godine ima posebnu obljetnicu i to 18 godina postojanog održavanja. Unatoč punoljetnosti ipak će ostati Mali Marulić, još uvijek jedini profesionalni kazališni festival za djecu u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog čega ima neprocjenjiv značaj.

Do kraja sezone od ostalih programa i manifestacija GKL Split priprema još i Lutke na Marjanu. Taj program će se održati tijekom svibnja i lipnja u Dječjem gradu na Marjanu gdje će se izvoditi neki od omiljenih naslova male forme, idealne za igranje na otvorenom. Kraj sezone obilježit će i izlazak posljednje premijere predstave „Krava na Mjesecu“ nastale po poznatom crtanom filmu Dušana Vukotića, a u režiji Jure Radnića. Tom premijerom počinje 12. revija Ljetno kazalište za djecu, tradicionalno zakazana za prvi tjedan srpnja 2025. godine.

Osim na pozornici GKL Split će tijekom slavljeničke sezone izvoditi svoje predstave i na raznim gostovanjima te festivalima diljem Hrvatske, ali i izvan zemlje.

Detaljan program te ostale informacije o kazalištu, predstavama i kupnji ulaznica dostupni su na www.gkl-split.hr.