Slovenski folkloraši besplatno u Domu HV-a u Lori

Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane održat će cjelovečernji koncert u subotu, 30. svibnja 2015, u 19.00 u Dvorani doma HV u Lori. 90-minutna plesna predstava u kojoj će najbolji slovenski folklorni ansambl sa 67-godišnjom tradicijom prikazati svu šarolikost slovenske plesne, pjevne i glazbene baštine, dar je organizatora Slovenskog kulturnog društva Triglav i slovenske nacionalne manjine gradu Splitu. Kao gosti će nastupiti članovi KUD-a »Jedinstvo« iz Splita koji je nedavno proslavio 95 godina svog rada.

Akademsku folklornu skupinu France Marolt 1948. godine osnovao je France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. Prva tri plesna para udarila su temelje razvoja najvećeg slovenskog folklornog ansambla koji danas redovito nastupa u Sloveniji i inozemstvu. U šezdeset i sedam godina neprestanog djelovanja ansambl je osvojio brojna priznanja i nagrade, a najponosniji je na zlatni častni znak svobode Republike Slovenije i na status društva koje djeluje v javnom interesu na području kulture.

Ansambl koji je dio Studentske organizacije Sveučilišta u Ljubljani trenutno sastavlja 120 članova podijeljenih u tri plesne skupine, 2 glazbena orkestra i 2 pjevačke skupine. Umjetnički voditelj do ove godine bio je legenda slovenske etnokoreologije Mirko Ramovš, suradnik Etnografskog instituta, istraživač, koreograf i autor mnogih knjiga o slovenskim narodnim plesovima. Umjetničko vodstvo 2010. godine preuzeo je dr. Tomaž Simetinger, etnolog, smjeli koreograf i mlada nada slovenske etnokoreologije.

Ansambl tijekom godine izvede više od 60 kraćih nastupa, radionica i koncerata te brojne samostalne koncerte. Programom pokriva narodne plesove iz svih krajeva Slovenije, ali i plesove slovenskih autohtonih zajednica izvan granica domovine. Skupina se aktivno bavi istraživanjem i rekonstrukcijama narodnih nošnji te po svojoj zbirci prednjači među slovenskim folklornim ansamblima.