Slovenski Glembajevi na Marulićevim danima

Na 23. Marulićevim danima u četvrtak u natjecateljskom dijelu programa Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane izvest će Krležinu dramu "Gospoda Glembayevi". Ovoga puta redatelj Ivica Buljan odlučio se za postavljanje integralne drame, bez ikakvih kraćenja, onako kako se igralo u Krležino vrijeme, ističući kako je takvo rješenje za današnju publiku vjerojatno puno veće iznenađenje nego nekakvo radikalno čitanje poznatog teksta. I premda predstava traje dulje od tri i pol sata, režija je, kako je istaknula kritika "dovoljno kompaktna i energična da zadrži gledateljevu pozornost". Strasti koje su, u većini dosadašnjih uprizorenja, likovi pomno skrivali ovdje su u prvom planu.

U popratnom programu je okrugli stol o dramskoj baštini nazvan "Što je nama baština i što smo mi njoj -  Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća" u 10:30 u foyeru HNK Split. Moderator će biti izbornik 23. Marulićevih dana dr. sc. Darko Lukić, a na njemu će sudjelovati ugledni teatrolozi, dramatičari, dramaturzi i redatelji: dr.sc. Viktorija Tomić-Franić, Željka Udovičić, dr.sc Hazim Begagić, Mani Gotovac, Nenni Delmestre, Ivica Buljan, Ivan Plazibat, Goran Golovko, Tomislav Zajec, Jasen Boko, Ivor Martinić i Kristina Gavran.

Na Sceni 55 HNK Split s početkom u 12:30 studenti Umjetničke akademije u Osijeku javno će pročitati dramu Spremni Kristine Gavran, slavodobitnicu nagrade Marin Držić za 2012. godinu, a u 16 sati u kazališnom će foyeru studenti Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba prezentirati svoj rad koji su naslovili Sarma za lorda Essexa. Riječ je o semestralnom ispitu studenata prve godine, improvizaciji bez prethodnog tekstualnog predloška, nastalom pod mentorstvom profesora Joška Ševe.

Ulaz na sva događanja popratnog dijela festivalskog programa je slobodan.