Spektakl za kraj festivala Dani klasične gitare: Tango u izvedbi talijanskih virtuoza

 

Posljednji od pet koncerata festivala „Dani klasične gitare“ na rasporedu je u subotu u 19 sati u Hrvatskom domu. Poslasticu za kraj pripremaju talijanski duo, Cesare Chiacchiaretta (bandoneon) i Giampaolo Bandini (gitara) koji će izvesti koncert „Omaggio ad Astor Piazzolla”, posvećen argentinskom geniju, kreatoru stila  „Tango Nuevo“, Astoru Piazzolli čija se 100. obljetnica rođenja obilježava upravo ove godine. Izvest će najsjajnije Piazzolline bisere u obradi za ova dva, za izvođenje argentinskog tanga, karakteristična i nezaobilazna instrumenta. Duo je zahvaljujući karizmi glazbenika i izvanrednoj komunikaciji na pozornici jedan od najtraženijih sastava za izvođenje autentične argentinske glazbe te je nastupao u preko 50 zemalja svijeta.

„Publika je doista uživala u svim dosadašnjim koncertima. Hrvatski dom, iako u reduciranom kapacitetu zbog epidemiološke situacije, bio je potpuno popunjen. U Split smo doveli najveća gitaristička imena današnjice i time učvrstili poziciju koju festival Dani klasične gitare uživa na međunarodnoj festivalskoj sceni. U istom stilu završavamo festival i vjerujem da će svi prisutni uživati u još jednom izvrsnom koncertu“, poručili su organizatori.

Spomenimo da je u četvrtak održan koncert Sevilla Guitar Dua, koji je ujedno bio poklon Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj splitskoj publici, a jednaku takvu priliku imat će i solinska publika u Domu kulture Zvonimir u petak u 19 sati kada je ulaz također besplatan. Koncertu u Splitu prisustvovao je i veleposlanik Kraljevine Španjolske, Nj. E. Alonso Dezcallar de Mazarredo.

“Španjolski gitaristi Francisco Bernier i Antonio Duro svojim su temperamentnim i uvjerljivim izvedbama skladbi mahom španjolskih skladatelja razgalili splitsku publiku koja ih je ispratila burnim aplauzom. Sami glazbenici su nakon koncerta izrazili oduševljenje koncertnom dvoranom i organizacijom festivala“, kazali su iz Festivala.

U prva dva dana festivala nastupili su sjajni gitaristi Rafael Aguirre i Petrit Ceku koji su svojim izvedbama oduševili brojnu publiku koja ih je višekratno pozivala na izvođenje glazbenih dodataka. Otvaranju festivala u utorak prisustvovali su počasna konzulica Republike Italije Maja Medić i konzul Kraljevine Španjolske Mirko Tunjić, a reducirani kapacitet dvorane bio je rasprodan zbog čega je koncert Rafaela Aguirrea prenošen uživo preko službenog festivalskog Youtube kanala.

U skladu s novim mjerama i ograničenjem broja posjetitelja, i za koncert „Omaggio ad Astor Piazzolla” bit će osiguran prijenos uživo preko službenog Youtube kanala festivala.  Za sve posjetitelje tog koncerta, u skladu s novonajavljenim mjerama, provodit će se provjera COVID potvrda uz obavezno nošenje maski i održavanje razmaka.

Festival „Dani klasične gitare“ održava se od 2. do 6. studenog u Splitu i Solinu te će biti izvedeno ukupno pet koncerata vodećih svjetskih virutoza uz dvije majstorske radionice za učenike i studente. Ovogodišnje izdanje do sada je i najbogatije za ovaj međunarodni festival, a o kvaliteti ovogodišnjih izvođača dovoljno govori činjenica da su gitaristi koji će nastupiti pobjednici preko 50 gitarističkih natjecanja diljem svijeta.

Deveti Dani klasične gitare se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita, Županije Splitsko dalmatinske i TZ Grada Splita. Program je dijelom realiziran i uz potporu Talijanskog instituta za kulturu, Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj te španjolske agencije Acción Cultural Española (AC/E) koja pruža potpore programima španjolskih umjetnika u inozemstvu (PICE). I ove godine festival Dani klasične gitare je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu. U okviru dosadašnjih osam izdanja „Dana klasične gitare“ održano je 39 koncerata s ukupno više od 5000 posjetitelja, te 8  majstorskih radionica (masterclassova) s ukupno više od 200 aktivnih i pasivnih sudionika.


FOTO: Maja Prgomet