Spektaklularna završnica 9. Dana klasične gitare: Talijanski virtuozi oduševili splitsku publiku

 

Koncertom „Omaggio ad Astor Piazzolla” talijanskih virutoza Cesarea Chicchiarette na bandeonu i Giampaola Bandinija na gitari završeno je deveto izdanje festivala „Dani klasične gitare“. Radi se o koncertu posvećen argentinskom geniju, kreatoru stila „Tango Nuevo“ čija se 100. obljetnica rođenja slavi ove godine. Svoju reputaciju karizmatičnih glazbenika talijanski duo potvrdio je i u splitskom Hrvatskom domu spektakularnim nastupom.

„O tome kakav su koncert izveli najbolje govori činjenica da im splitska publika nije dala da otiđu s pozornice te su tri puta pozivani na izvođenje dodataka. Potvrdili su renome koji ih prati, iznimnu virtuoznost, uigranost te posebno komunikaciju na pozornici koja izaziva potpunu pažnju kod svakog slušatelja, što je poseban izazov za izvođače klasične glazbe. Vjerujem da je ovo bio koncert o kojem će se dugo pričati, a mi ćemo ove izvrsne umjetnike svakako nastojati opet dovesti u Split“, rekao je direktor festivala Josip Dragnić.

Koncertu je prisustvovala počasna talijanska konzulica Maja Medić te direktor Talijanskog instituta za kulturu, Gian Luca Borghese, s kojim će se suradnja nastaviti i u budućim izdanjima Festivala. Na festivalu su u pet dana nastupili ponajbolji i neki od najtraženijih svjetskih gitarističkih virtuoza, pobjednici preko 50 gitarističkih natjecanja diljem svijeta, s iskustvom nastupanja u najpoznatijim svjetskim dvoranama, Rafael Aguirre, Petrit Ceku, zatim Sevilla Guitar Duo čiji je koncert bio ujedno i poklon Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj splitskoj publici, na kojem je prisustvovao veleposlanik Kraljevine Španjolske, Nj. E. Alonso Dezcallar de Mazarredo. Održane su i dvije majstorske radionice, za učenike, studente i profesore, koju su održalipod vodstvom Aguirrea i Cekua koji su tako podijelili dio svoga znanja i vještina nekim budućim domaćim gitarističkim virtuozima.

Kapacitet dvorane Hrvatskog doma, iako reduciran s obzirom na epidemiološke mjere, bio je maksimalno popunjen u dozvoljenim gabaritima tijekom svakog koncerta, što potvrđuje da u Splitu postoji i te kako velika potreba za kvalitetnim koncertima klasične glazbe i van onoga što nude veće manifestacije tijekom ljeta. U usporedbi s prijašnjim izdanjima, „Dani klasične gitare“ ove godine kvalitetom su išli još jednu stepenicu više i time dodatno učvrstili poziciju na međunarodnoj mapi gitarističkih festivala.

 „Zaista smo prezadovoljni ovogodišnjim izdanjem. I prošle i ove godine, u jako skučenim uvjetima s obzirom na pandemiju, nastojali smo održati festival na najvišoj umjetničkoj i organizacijskoj razini i mislim da smo u tome uspjeli. Čestitam svima uključenima i zahvaljujem brojnim pokroviteljima koji su prepoznali vrijednost ovog događaja. S još većom ambicijom već počinjemo planirati deseto izdanje festivala“, poručio je Dragnić.

Deveti Dani klasične gitare se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita, Županije Splitsko dalmatinske i TZ Grada Splita. Program je dijelom realiziran i uz potporu Talijanskog instituta za kulturu, Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj te španjolske agencije Acción Cultural Española (AC/E) koja pruža potpore programima španjolskih umjetnika u inozemstvu (PICE). I ove godine festival Dani klasične gitare je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.

U okviru dosadašnjih devet izdanja „Dana klasične gitare“ održano je 39 koncerata s ukupno više od 5500 posjetitelja, te 10 majstorskih radionica (masterclassova) s ukupno više od 300 aktivnih i pasivnih sudionika.

FOTO: Maja Prgomet