Splićani pohrlili u kina: Na rasprodanim “Bačvicama” otvoren FMFS

Hrvatskom premijerom izraelskog filma "U potrazi za mađioničarom" sinoć je u rasprodanom ljetnom kinu 'Bačvice' službeno otvoren sedmi Festival mediteranskog filma Split. Najposjećeniju kulturnu manifestaciju pod Marjanom, koja traje sve do 14. lipnja, otvorenom je proglasio splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je uvjeren kako će ovo biti najuspješniji festival do sada.

- Hvala organizatorima na ustrajnom radu i entuzijazmu kojim su omogućili da Split bude obogaćen ovako vrijednim festivalom filmske umjetnosti. Puna kina garancija su da će iz godine u godinu Festival mediteranskog filma Split biti sve uspješniji, a Grad Split će na tom putu biti snažna podrška - poručio je Kovačević.

Građane, ali i brojne filmske i kulturne djelatnike, pozdravio je direktor FMFS-a Alen Munitić.
- Mi ovaj festival stvarno radimo radi publike, trudimo se tijekom cijele godine i jako nam znači što ponovno imamo rasprodano kino. Ne samo na Bačvicama, nego i u Galeriji umjetnina gdje po prvi puta od ove godine u istom terminu imamo projekcije. Festival je nadrastao granice Splita kroz naš drugi projekt "Kino Mediteran", s kojim ćemo obići 20 gradova u ljetnim mjesecima, a plan je nakon Lastova, Hvara i Jelse revitalizirati još neka kina programom tijekom cijele godine - kazao je Munitić.

Film "U potrazi za mađioničarom" s kojim je otvoren sedmi FMFS predstavili su producent Shemi Shoenfeld i glavni glumac Makram Khoury koji je za ovu ulogu dobio godišnju nagradu Izraelske filmske akademije. Njemu je prethodio kratki film Igora Šeregija "Priča o Mari iz Velog varoša", koji je zajedno sa svojom brojnom ekipom filma primao pohvale za ovu pravu splitsku razglednicu.

Tijekom festivala bit će prikazan ukupno 81 film iz 30 zemalja u pet različith programa, od čega devet regionalnih i pet hrvatskih premijera u dugometražnom programu. Festival se održava na tri lokacije, u ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata, te caffe-u "Galerija" u Galeriji umjetnina gdje će se održavati brojne tribine, predavanja i razgovori s gostima.

Foto: Maja Prgomet / Studio Testudo