Spli'ski akvarel ponovno na splitskoj sceni za Sudamju

Opereta Spli'ski akvarel Ive Tijardovića vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbama 4. i 8. svibnja, uoči i neposredno nakon blagdana Svetog Dujma, Dana Grada Splita. Akvarel je uz Malu Floramye najpopularnija predstava o Splitu a njen glavni lik je „splitski mali puk“ kojem je autor i posvetio svoje besmrtno djelo.

U režiji Krešimira Dolenčića najnovija inscenacija Spli'skog akvarela na splitskoj pozornici živi još od 2008. U predstojećim dvjema izvedbama solistima, Orkestrom i Zborom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre, a u glavnim ulogama svima već dobro poznatih likova nastupit će Ratomir Kliškić i Tajana Jovanović (kao šjor Toma i Jovana), Valentina Fijačko Kobić (4. svibnja), Božena Svalina (8. svibnja) i Vladimir Garić bit će Marica i Tonči, dok će živopisni par Perine i Lešandra utjeloviti Jelena Bosančić i Goran Marković.

Spli'ski akvarel od svoje je praizvedbe u Splitu 1928. pa do današnjih dana bio je i ostao jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova grada. Već je na početku svog scenskog života doživjela nepodijeljen uspjeh, da bi s vremenom postala jedna od najvažnijih sastavnica mita o Splitu kao gradu teatru, gradu konfužjuna, pjesme i vica.U povodu premijere aktuelne predstave 2008. redatelj Krešimir Dolenčić zapisao je sljedeće riječi: „Akvarel zapravo kao musical ili operetno djelo i ne postoji. On je neprekidno na repertoaru grada Splita. (…) Ne događa se Spli'ski akvarel u kasnim dvadesetim godinama. On se događa stalno…“ Ova glazbena priča u tri čina s hepiendom o ljubavi između Marice i Tonča, dvoje mladih iz sirotinjskoga Velog Varoša, razrješava se na splitskoj Rivi, na fjeri Svetoga Dujma. Predstava je oduvijek bila omiljena kod publike i, s tek manjim pauzama, više-manje je stalno prisutna na repertoaru splitskog kazališta. No, uspjeh inscenacija i u drugim gradovima, primjerice Zagrebu, dokazala je vrijednost ove operete, kojoj je maestro Tijardović autor glazbe i libreta. 

Pored dirigenta Zlodre i redatelja Dolenčića autorski tim predstave čine i scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, koreografkinja Snježana Abramović Milković, oblikovatelj svjetla i projekcija Deni Šesnić i zborovođa Ana Šabašov.

Obje izvedbe započinju u 20 sati.