Split postaje gitaristički centar Europe!

Od 29. listopada do 5. studenog, Split postaje gitaristički centar Europe, u sklopu dvanaestog izdanja festivala Dani klasične gitare, tijekom koje ljubitelje klasične glazbe očekuju koncerti gitarista svjetskog glasa i majstorske radionice.

Dva koncerta će se održati u Hrvatskom domu Split, po jedan u Domu kulture Zvonimir u Solinu, Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci te Crkvi sv. Križa u Varošu. Jedna od vodećih umjetnica današnjice, kraljica gitare, Ana Vidović, pod Marjanom će izvesti solo recital kojim osvaja najveće svjetske pozornice:

Ovo će biti Anin drugi koncert na našem festivalu. Prvi put je nastupila 2020. godine kada je u jeku pandemije održala koncert u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita za tisuće obožavatelja koji su uživali putem live streama i nekoliko desetaka najhrabrijih koji su nam se pridružili uživo.” – poručuje direktor i osnivač festivala, Josip Dragnić.

Festival otvara jedan od vodećih europskih sastava Trio Elogio u kojem prvu gitaru svira proslavljeni gitarist Petrit Ceku, dok će originalne gitare iz 19. stoljeća talijanski duo Early guitar oživjeti kroz glazbu majstora Ferdinanda Carullia. Melodije Portugala i zapadne Španjolske predstavit će međunarodno priznati kvartet Concordis s najnovijim projektom “Lusitanias”.

Za prvi flamenco koncert u Solinu nakon više od 16 godina, pobrinut će se Carlos Piñana flamenco trio, na čelu sa najmlađim predstavnikom legendarne španjolske flamenco dinastije Piñana, virtuozom Carlosom. Ulaz na potonja tri koncerta je besplatan.

Gitara ne poznaje prostorna ograničenja, stoga koncerte donosimo u prostorima u kojima se naš festival još nije održavao, što će, sigurni smo, privući novu publiku.” - ističe Dragnić te naglašava kako će, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, učenici, studenti i profesori gitare pohađati individualne satove Petrita Cekua i Ane Vidović u Sveučilišnoj knjižnici i Umjetničkoj akademiji na Visokoj.“

Dvanaesti Dani klasične gitare se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita, Tz grada Splita, Tz Splitsko-dalmatinske županije, Talijanskog instituta za kulturu i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. Organizator festivala je Udruga GitaraSt, a suorganizatori su JUK Hrvatski dom – Split, JUK Zvonimir Solin, Muzej grada Splita i Sveučilište u Splitu.

Dodajmo kako je do sada održano jedanaest izdanja Dana klasične gitare s više od pedeset koncerata i sedam tisuća posjetitelja, a sve detalje ovogodišnjeg programa možete pronaći na službenoj stranici festivala.