''Split *** Tri zvjezdice'' izložba Duške Boban u Salonu Galić

U ponedjeljak 29. svibnja u 20 h u Salonu Galić otvara se izložba "Split *** Tri zvjezdice".

Split *** Tri zvjezdice naziv je izložbe fotografija Duške Boban u analognom fotografskom mediju, slijedeći načelo analognosti 20. stoljeća u kojemu nastaju ikonički splitski objekti čije stanje zatvorenosti, napuštenosti/i/ili devastacije Duška Boban fotografski dokumentira-kaptira-bilježi od 2000-te godine. Tri zvjezdice – ova oznaka ukazuje i na osrednjost turističke ponude grada – su (neo)historicistička ladanjska Vila Dalmacija, građena kao pansion, potom vinarija u internacionalnom stilu Dalmacijavino Stanka Fabrisa i postmoderna polivalentna zgrada Koteks-Gripe.

Pitanje statusa konzervatorske zaštite ovih objekata, kao i činjenica da su nedostupni građanstvu i neadekvatno (ne)korišteni, podnarativ je izložbe - autorica potiče kulturnu javnost i sve građane na uzvratno mišljenje-promišljanje programskih načina njihove revitalizacije i resemantizacije. 

Središnja tema izložbe, fotografije iza režima vidljivosti i istraživanja komunikacijske snage tihe fotografije, uistinu je pitanje razvojne strategije grada Splita i očuvanja njegovog kulturnog i prirodnog naslijeđa i vrednota. Izložbu splitske fotografkinje Duške Boban organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split.

Izložba je popraćena katalogom s tekstom Silve Kalčić, kustosice izložbe, te dokumentacijskim tekstovima o objektima na fotografijama.  

Iz kataloga:
Ultimativno prostori tišine, poput turističkih apartmana izvan sezone, to su prostori čekanja na novu događajnost, koja će ih nanovo uključiti u život grada. Na fotografijama nema ljudi, ni na onima gdje osjećamo moguću prevlast ljudskog elementa, tek tragova njihovih prijašnjih radnji i prošlih života; ili su to figure prolaznika, „štafaža“ mizanscene grada, upućujući na značaj javnog prostora kao zajedničkog interesa. Fotografije su stvarane iz osobne perspektive, u sučeljavanje stvarnosti grada i intimnog realiteta autorice, fokusirajući područje njezinog građanskog ideala i aktivističkog djelovanja. Dosad je Duška Boban radila najčešće u proširenom fotografskom mediju, primjerice fotografskom kolažu i site-specific fotografskim referencijama na lokaciju, dok je ovo izložba autonomne fotografske slike, usmjerena na istraživanje komunikacijske snage "tihe fotografije". Za Bourriauda, umjetničko djelo ne kreira neku zamišljenu ili utopijsku stvarnost, već ustanovljava vidove postojanja i modele djelovanja u okviru već postojeće realnosti.

Životopis autorice:

Diplomirala je 2000. godine na grafičkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Na odsjeku vizualnih komunikacija pri Akademiji za likovnu umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani 2013. godine obranila je magistarski rad pod naslovom "Javni prostor i građanska participacija: Aktivizam i kulturne prakse u Splitu posljednjeg desetljeća" ( mentor: redovni profesor Eduard Čehovin / komentor: izvanredni profesor dr. sc. Feđa Vukić ).

Osnivačica je i članica Upravnog odbora Udruge za kulturu i umjetnost EKSCENTAR te članica Organizacijskog odbora i selektor Likovne radionice Šolta od 1998. do 2001. Osim toga sudejlovala je 1999. na umjetničkoj grafičkoj rezidenciji Expression of youth u Urbinu u Italiji i  2015. na rezidencijalnom programu “Design for social change” pri Schoool of visual arts u New Yorku.

Od 2002. do 2011. skupa s Lukom Duplančićem vodi dizajn studio PROFESIONALCI+ (www.profesionalciplus.com).

Članica je Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Zagreb; Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split i Udruga za suvremenu umjetnost KVART, Split. Početkom 2011. pokrenula je neformalnu “Inicijativu za Marjan”, koja je organizirala niz događanja umjetničko-aktivističkog predznaka s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja PŠ Marjan kao prirodnog i kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Od 2013. članica je Upravnog odbora 113 godina starog Društva Marjan, utemeljitelja zaštite okoliša u široj regiji.

U «Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju» predaje stručne predmete Fotografija, Video i Medijski projketi. Aktivna je na polju suvremenoumjetničkih praksi i vizualnih komunikacija. Više o njenom umjetničkom radu možete pronaći na www.duskaboban.net.