Splitsko ljeto: Mostar Sevdah Reunion i Stochelo Rosenberg Jazz Trio u Kaštilcu

Mostar Sevdah Reunion, pioniri sevdaha 21. stoljeća, vjerojatno najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori nastupit će u sklopu 61. Splitskog ljeta u subotu 18. srpnja s početkom u 21 sat u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu.

Na koncertu pod nazivom Tales From A Forgotten City - Priče iz zaboravljenog grada predstavit će svoj istoimeni posljednji album koji je, kao i brojni njihovi prethodni projekti postigao velik uspjeh na globalnoj world music sceni.

Svojim jedinstvenim stilom izvođenja, kombinirajući izvorne sevdalinke s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, Mostar Sevdah Reunion oduševljava publiku diljem svijeta. Od prvog albuma snimljenog 1999. u mostarskom Centru Pavarotti ovaj je ansambl stalni sudionik najvećih world music i jazz festivala.

Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana diljem svijeta, kao što su Queen Elizabeth Hall i Barbican Centre u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthaus u Beču, Palača umjetnosti u Budimpešti, North Sea Jazz Festivala, Nice Jazz Festival, WOMAD festival… Stotine koncerata i dokumentarni filmovi napravljeni o njima, najbolji su pokazatelji njihove kvalitete i uspješnosti.

Posljednjim albumom “Tales From A Forgotten City” (Priče iz zaboravljenog grada) i izlaskom istoimenog dokumentarnog filma u režiji Amira Grabusa bend je ostvario jedan od najdojmljivijih konceptualnih albuma World Music-a. Napravivši putovanje kroz vrijeme vratili su se u doba kada su u Mostaru živjela i u njemu stvarala dva njegova najveća pjesnika : Aleksa Šantić i Osman Djikić.

Dvije kompozicije s tog albuma ( “Što te nema” i “Laku noć”) već mjesecima se  nalaze na prvom mjestu najznačajnijeg World Music internet portala “Ethnocloud”, a nekoliko se pjesama s istog albuma našlo i na play listi interkontinentalnih letova tvrtke British Airways i to po izboru rockera Micka Jaggera i opernog skadatelja Rufusa Wainwrighta.

A koncert Stochelo Rosenberg Jazz Trija u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu na programu je Splitskog ljeta  u nedjelju 19. srpnja s početkom u 21 sat. Osim Stochela Rosenberga, jednog od najvećih gitarističkih virtuoza današnjice ansambl, čine još i Mate Matišić koji svira gitaru, te kontrabasist Jurica Štelma.

Stochelo Rosenberg (rođen 1968. u Nizozemskoj) učenik je škola Djanga Reinhardta. Njegove nepogrešive i melodične izvedbe danas se uvrštavaju u najbriljantnije forme sviranja gitare ikada. Stochelo nije samo virtuozni gitarist, već i autor skladbi poput očaravajuće Za Sephoru, sanjive Rumba suton i mnogih drugih koje otkrivaju njegovu sposobnost da unese čarobnu melodiju i u najluđi, najbrži solo, čineći svaku izvedbu kombinacijom nevjerojatne virtuoznosti i jednostavne glazbene ljepote.

Stochelo svira na staroj Selmer gitari broj 504. Legendarni Django Reinhardt svirao je isti model, broj 503. Preostala dva člana trija su jazz virtuozi dobro poznati publici Splitskih ljeta. Mate Matišić, multiinstrumentalist i skladatelj, ali i jedan od najboljih naših dramskih pisaca i scenarista već nekoliko godina dolazi na Splitsko ljeto u raznim gipsy jazz postavama, dovodeći sa sobom najbolje svjetske glazbenike tog glazbenog žanra. Kontarbasist Jurica Štelma akademski je glazbenik, član nekoliko klasičnih, rock i jazz sastava.