Šta vi tamo kopate? – Lastovo!

Odabrani četvrtci u Staroj gradskoj vijećnici ove su godine izuzetno popularni. Razlog tome su predavanja u sklopu popularnog projekta „Šta vi tamo kopate?“ u kojem su snage ujedinili Arheološki muzej u Splitu, Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej grada Splita, a nadolazeći četvrtak, 17. listopada 2024. godine u 19 sati  donosi zanimljivu temu o recentnim arheološkim otkrićima na otoku Lastovu.  

Ovo predavanje posvećeno je špilji Rača, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na otoku Lastovu, a predavač će biti dr. sc. Ivan Drnić, muzejski savjetnik na Pretpovijesnom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Dr.sc. Drnić će predstaviti najnovija istraživanja koja su se provodila od 2021. do 2024. godine, a koja su otkrila bogatu i slojevitu povijest ovog fascinantnog nalazišta.

Špilja Rača, smještena iznad Radaž dola, predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na Lastovu, a njena povijest proteže se od neolitika do Rimskog Carstva. 

Ovo predavanje je prilika da se javnost upozna s rezultatima arheoloških iskopavanja koja su se nakon gotovo 70 godina ponovno aktivirala pod vodstvom Arheološkog muzeja u Zagrebu. Ova istraživanja, provedena u okviru Erasmus+ projekta "Finds Stories: Addressing Mobility through Object and People Biographies", otkrila su bogatstvo povijesnih slojeva i omogućila nova saznanja o upotrebi špilje kroz milenije.

Osim arheoloških iskopavanja, u špilji Rača provedeno je i 3D skeniranje, što je omogućilo izradu cjelovitog digitalnog modela špilje, koji će biti od velike važnosti za daljnje znanstvene interpretacije te za popularizaciju i prezentaciju ovog iznimno važnog nalazišta široj javnosti.

Ulaz na predavanje je besplatan, no zbog velikog interesa preporučujemo raniji dolazak kako bi osigurali svoje mjesto. Moderatorica predavanja bit će dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Pozivamo sve ljubitelje arheologije, povijesti i kulturne baštine da nam se pridruže na još jednom zanimljivom i ugodnom arheo-druženju.