Starta sedmi qFEST za LGBTIQ zajednicu grada Splita

U 2023. godini qFEST broji svoje sedmo izdanje. Riječ je o kvir festivalu u organizaciji kolektiva queerANarchive koji svojim raznolikim programom osigurava LGBTIQ zajednici grada Splita mjesto za sudjelovanje u kulturnom životu. Festival traje od 28. travnja do 6. svibnja, a zainteresiranoj publici nudi niz suvremenih umjetničkih formata kao što su izvedba, izložba i filmske projekcije, niz radioničarskih formata, i najvažnije, mnogo prilika za druženje.

Festival se otvara u petak, 28. travnja djelom naziva Tvoj znoj ostavlja čudan metalni okus u zraku, mlada lovkinje u izvedbi Marka Gutića Mižimakova u suradnji s Lanom Hosni i Marinom Lemićem. U 19 sati, na Platou Doma mladih, ova izvedba svoju publiku poziva na pjev o lovu na senzoričko iskustvo bivanja drugim, kao jednu od lovkinja iz znanstveno fantastičnog romana Zvijezde u mom džepu poput zrnca pijeska gej afroameričkog pisca Samuela R. Delanya. Otvaranje izložbe Želja za jedenjem otrovnih bobica Martijna Petrusa, autora s boravištem u Briselu, predviđeno je za utorak, 2. svibnja u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, također u Domu mladih. Rad je proizašao iz melankoličnog promišljanja o dubljoj povezanosti čovjeka s prirodom, o podvrgavanju njezinoj moći. Fascinacija različitim načinima na koje je ideja prirode predstavljena u našem društvu te kako se ona oblikuje u našim svakodnevnim životima neke su od konstantnih preokupacija umjetnika u njegovom stvaralaštvu. Filmski program qFEST-a, pod nazivom Bacanje sudbini u vjetar, u srijedu, 3. svibnja s početkom u 19 sati, u LGBT centru Split predstavlja niz kratkih filmova čiji se protagonisti i protagonistice prepuštaju želji i razotkrivaju kompleksnost kvir identiteta, odnosa, i jezika. Na programu su filmovi Comme tous les garçons (Morisha Moodley, UK 2022., 10’), To the Farmhouse (Sarah Hill, SAD 2021., 11’), Bros Before (Henry Hanson, SAD 2022., 10’), i Two Sons and a River of Blood (Angelo Madsen Minax i Amber Bemak, SAD 2021., 10’).

Društveni program festivala ove godine donosi čak tri partija. Već prvog vikenda festivala, u subotu 29. travnja pred ulazom u LGBT centar Split na programu je Mali Zvjerinjak. Prilika je to za opušteno druženje uz laganju glazbu od 18 do 24 sata. Onaj vikend nakon, na programu je pravi party u Klubu Kocka. U petak, 5. svibnja,  početkom u 22 sata vrata otvara Zvjerinjak, techno party na kojem će se Maggy Rip, Iva i Gabi pobrinuti za dobru glazbu, a inicijativa Pink Security da se svi osjećaju slobodnije i sigurnije. Tjedan dana festivala završit će se Cacaonnecting Partijem u subotu, 6. svibnja. Od 19 do 24 sata, u Razredu Doma mladih, svjesnim partijem bez alkohola i cigareta Queer Sport Split, za svoj dvanaesti rođendan, osigurava prostor za iscjeljenje, podršku i snagu zajednice.

Radioničarski program qFEST-a ove godine usmjeren je na razvoj party scene. U suradnji s inicijativom Pink Security organiziraju se radionice DJ-anja i VJ-anja. Pod vodstvom Ene Jurov, u četvrtak 4. svibnja u LGBT centru Split s početkom u 17 sati starta radionica VJ zabava na kojoj će sudionici i sudionice otkriti kako kreirati i pokrenuti vizualni sadržaj u simbiozi s glazbenim, a narednog dana imat će priliku i okušat će se u VJ-anju u Klubu Kocka. Isto tako, pod vodstvom Gabi Nunez, u četvrtak 4. svibnja u Klubu Kocka s početkom u 17 sati kreće radionica DJ-anja na kojoj će polaznici i polaznice imati priliku složiti svoj prvi miks. Da bi festival bio potpun, a i da bi svi budući partiji koje nova splitska kvir party scene bude radila imali svoj merch, Prvi maja (1. svibnja) proslavit ćemo u Redakciji, tiskari u podrumu Doma mladih gdje se, s početkom u 17 sati, održava radionica festivalskog cekera u tehnici sitotiska.

Da bi upotpunili priču o razvoju party scene, u petak, 5. svibnja u Klubu Kocka, neposredno pred party, organizira se i Queer+ Security tribina o sigurnom i inkluzivnom clubbingu. Tribina je nastala u suradnji s Pink Security inicijativom te po prvi puta u Splitu podiže vidljivost problema s kojima se LGBTIQ osobe, ali i cis strejt žene, susreću u noćnim klubovima.

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Splita i Fonda za aktivno građanstvo podržanog sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EPG grantova. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financira Zaklada Kultura nova. Aktivnosti vezane uz razvoj kvir parti scene realiziraju se u sklopu projekta Queer+ Security koji se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena.

 

qFEST 2023.

PROGRAM

 

qIZVEDBA

Marko Gutić Mižimakov u suradnji s Lanom Hosni i Marinom Lemićem

TVOJ ZNOJ OSTAVLJA ČUDAN METALNI OKUS U ZRAKU, MLADA LOVKINJE

Dom mladih, Ulica slobode 28

petak 28.04.2023. 19:00


MALI ZVJERINJAK

LGBT centar Split, Ulica kralja Tomislava 8a

subota 29.04.2023. 18:00 - 24:00


qRADIONICA

RADIONICA FESTIVALSKOG CEKERA

Redakcija, Dom mladih, Ulica Slobode 28

ponedjeljak, 01.05.2023. 17:00 - 21:00


qIZLOŽBA

MARTIJN PETRUS - ŽELJA ZA JEDENJEM OTROVNIH BOBICA (Želja za okusom metala i slatkim mirisom raspadanja)

Galerija Kluba Kocka, Ulica Slobode 28

utorak, 02.05.2023. 20:00 (otvaranje)


qPROJEKCIJE

BACANJE SUDBINI U VJETAR

LGBT centar Split, Ulica kralja Tomislava 8a

srijeda, 03.05.2023. 19:00


QUEER+ SECURITY TRIBINA

Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28

petak, 05.05.2023. 21:00 -22:00


ZVJERINJAK

Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28

petak, 05.05.2023. 22:00 - 04:00


CACAONNECTING PARTY

Razred, Dom mladih

subota, 06.05.2023. 19:00 - 24:00