Što nam donosi 5. izdanje Kamičak Etno Festivala?

Svako ljeto na obali ista priča – piči sunce, piče i festivali! U moru šarolikih događaja za svačije uho, gušt i budžet, za oko nam je zapelo ovogodišnje izdanja Kamičak Etno Festivala u Sinju. Za one koji ne znaju, Kamičak Etno je mali world music festival koji svake godine, posljednjeg vikenda u kolovozu, u viteškom gradu Sinju okupi fenomenalnu glazbenu ekipu sa svih mogućih krajeva svijeta. Svirali su tako na Kamičku i Argentinci, Ukrajinci, Poljaci, kao i Makedonci, Srbi, Bosanci – i svi su bili podjednako oduševljeni magičnim, intimnim ugođajem stoljetne tvrđave Kamičak i nevjerojatnom energijom publike koja svakog izvođača dočekuje s oduševljenjem!

No peta godina festivala organizatore je stavila pred brojne izazove – od financijskih do organizacijskih – pa nam tako ovaj mini-jubilej dolazi u prilično izmijenjenom formatu. Prva i najvažnija novost jest da festival ove godine ide samo jedan dan, kao cjelodnevni koncept glazbenih nastupa, sajma lokalnih proizvoda i radioničkog programa. U glazbenom dijelu spektakl jamči Kries, a vjerujemo da će se njihova magična energija savršeno poklopiti s ugođajem i energijom festivala te će atmosfera ići do točke usijanja. Prije Kriesa, slušat će se fantastična ekipa iz Makedonije Baklava, iza kojih su četiri albuma, bezbroj nastupa diljem Europe, a ovo im je prvi dolazak u Hrvatsku. Za kvalitetan warm up i after bit će zadužen DJ Emir Fulurija koji obećava plesno putovanje kroz cijeli svijet. Fulurija je inače voditelj world music emisije Izvorišta na zagrebačkom Radio Studentu i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe, a kao DJ je nastupao praktički na svim važnijim world music koncertima u Hrvatskoj. Druga velika promjena jest promjena datuma – Kamičak Etno ove godine ide dva tjedna ranije, u subotu 12. 8., praktički u najljućoj špici sezone alkarskoga grada. Treća promjena jest ta da je zbog financijske nestabilnosti uvedena naplata ulaznica, ali zasad po iznimno simboličnoj cijeni od 7,00 €, što za posljedicu ima da je i ograničen broj posjetitelja. Naprosto, kapaciteti tvrđave Kamičak ograničeni su, i stoga je bilo neophodno regulirati broj posjetitelja kako ne bi bilo sigurnosnog rizika.

Ako ste u potrazi za ludim ritmom iz svih krajeva svijeta, pod vedrim nebom i u izvanrednom društvu, znate gdje vas put vodi 12. 8. – u Sinj, na Kamičak!