Sutra počinje Pričigin

U proteklih šesnaest godina Pričigin je pronašao mjesto u srcima Splićana, koji jedva čekaju ponovno sjesti u amfiteatar Doma mladih i nekoliko dana slušati priče, koje će ove godine osim spisateljica i pisaca pričati svjetski putnici, profesionalni storytelleri, navijači Hajduka… Na pozornici će se naći zvijezde, ali i (dosad) manje poznata imena, svatko s pričom koju želi podijeliti s brojnom publikom.

Bilo je u prethodnim godinama puno smijeha, bilo je i suza, bilo je i teških tema, ali u pravilu se iz Doma mladih odlazilo lakše duše i punog srca, a ako se dobro pogleda ovogodišnji program, jasno je da će ovo izdanje biti posebno nabijeno emocijama, jer krovna je tema ovogodišnjeg Pričigina – sam Split.

Već sutra, od prvog dana Pričigin kreće jako - “Split za napredne” je naslov kojeg će istraživati Katja Grcić, Tanja Mravak, Jelena Pervan, Boris Postnikov i Damir Šodan, a pod “redateljskom palicom” urednice Pričigina, Patricije Horvat. Odmah nakon toga prva autorska večer, pod nazivom “Banana Split”, kad će Ivica Ivanišević pokušati odigrati playmakera jednom od najboljih centara u povijesti – Dinu Rađi.

Odmah prve večeri, po završetku programa  će se u BBQ & Brew Baru Baraka, ovogodišnjem zlatnom sponzoru Pričigina odraditi i Pričiginski Party, uz znanje i ravnanje DJ Duple, poznatog širom i užom familijom i kao Damir Duplančić.

Drugog dana, u srijedu, će Pričigin započeti pričama regionalnih spisateljica i pisaca pod naslovom “Splitopis” i ravnanjem Krune Lokotara, a nakon toga će se prvi put program prebaciti u Baraku, gdje će se odraditi i program irskih storytellera; “Split matters” uz moderiranje Patricije Horvat. Na engleskom jeziku, s tvrdim irskim akcentom.

Četvrtak je rezerviran za priče putopiskinja i putopisaca “Ča je pusta Londra kontra Splita grada”, uz vodstvo Maje Klarić, a nakon toga i druga autorska večer Pričigina - “Miris Splita” u kojem će Ines Nosić biti prateći vokal Danijeli Martinović.

Petak je dan za “Splitkarenje”, večer hrvatskih storytellerica pod ravnanjem Jasmine Aleksandre Žiljak, a vikend u kojem Hajduk ima pauzu će Pričigin obilježiti hajdučkim programom “Cili Split poludi” u kojem će navijanje voditi Tanja Radmilo.

Završni dan Pričigina je tradicionalno rezerviran za jutarnji Dječji Pričigin u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a večer u Barake je rezervirana za večer posvećenu 60.-om rođendanu Predraga Lucića, uz promociju knjige “Južno dvorište I i II” i Melodije Greatest Splita.

Za svakoga ponešto, za poneke i sve, u svakom slučaju ovogodišnji Pričigin jednostavno mora biti posebniji od drugih, baš kao što je i grad u kojem je Pričigin rođen - možda ni bolji ni lošiji od drugih, ali na svaki način drugačiji i svoj.

www.pricigin.hr