Suvremeni cirkus je stigao u grad: Kreće programom i gostima nikad bogatiji Festival neobičnih obitelji

Četvrti "Festival neobičnih obitelji", festival suvremenog cirkusa, službeno se otvara danas i do subote 22. travnja s nikad bogatijim programom održava se na više lokacija u Splitu: cirkuski šator u lučici Zenta, Dom mladih, HALA 100 i Kopilica.

Svečano otvaranje održat će se danas u 14:30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split, a s obzirom da je Festival ove godine i domaćin godišnje skupštine Circostrade, glavne europske mreže za suvremeni cirkusa i umjetnosti u javnom prostoru, očekuje se 120 gostiju iz cijele Europe, ali i SAD-a, Čilea, Meksika, Kanade, Malija, Gane...

U 11 sati na maloj sceni Doma mladih belgijski akrobat Joren De Cooman i francuska suvremena plesačica Thalia Pigier pokazat će rezultat istraživanja u manipulaciji i balansiranju neobičnih predmeta kao što su drvene daske, zaštitne kacige, užad i vaze za cvijeće. Splitska cirkuska umjetnica Dora Komenda i danska arhitektica Cristina Gallizioli na terasi Doma mladih u 18:30 sati predstavljaju svoju suradnju, a zbog velikog interesa isto će ponoviti i ovog petak u 12:00 i 12:40 sati.

Kreću i prestave u cirkuskom šatoru koji je zbog "Festivala neobičnih obitelji" podignut u lučici Zenta. Prvo će u 17:30 sati francuska zračna umjetnica Noemie Deumie i danski dizajner Ilon Lodewijks predstaviti rezultate svoje dvotjedne istraživačke rezidencije u kojoj su kombinirali akrobatsku tkaninu i industrijski dizajn. Belgijski akrobat Ward Mortier i danska participativna umjetnica Ilon Lodewijks u 18:30 sati na istom mjestu javnosti će predstaviti na koji način su uklopili "akrobatiku, parkour i patricipaciju".

U 21 sat na rasporedu je predstava "Moja smrt i ja", potaknuta ozljedom koja je umjetnicu Petru Najman privremeno zaustavila u radu, pa je kombinirajući akro dance , lutkarstvo i trapez kreirala izvedbeni materijal kojim istražuje percepciju smrtnosti očima cirkuske umjetnice.

Program u kojem će u 19 predstava sudjelovati 44 cirkuska umjetnika nudi pregled lokalne i regionalne suvremene produkcije, a osim toga, i uvid u zajednicu, okruženje i okolnosti u kojima nastaju i izvode se suvremene cirkuske predstave na ovim prostorima.

Festival je organiziran u suradnji triju organizacija: ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba koje više od pet godina intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora.


FOTO: Andrija Zokić