Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 gostuje u Berlinu!

 

ROOM 100 iz Splita, međunarodno nagrađivani i priznati suvremeni cirkuski kolektiv, vraća se svojim korijenima. Nakon sedmogodišnje pauze i fokusa na različite projekte razvoja suvremenog cirkusa u Splitu, Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi (festival suvremenog cirkusa „Festival neobičnih obitelji“, rezidencijski prostor „HALA 100“, Cirkus na margini, circusnext platform, Circostrada Network, Circus Without Circus…), ROOM 100 kolektiv vraća se kreiranju i izvedbama vlastitih predstava.

U svibnju 2022. godine, predstave ROOM 100 kolektiva i njemačkog umjetnika Andree Salustrija odabrane su kao najbolje kroz projekt „The Sphere“. Ovaj status donio je kolektivu financijsku podršku od  10 000 € za obnovu njihove prve predstave „C8H11NO2“ i ponovno izvođenje. Suvoditeljica kolektiva Antonia Kuzmanić pozvana je na Berlin Circus Festival da predstavi cijeli proces prilagodbe predstave web3 svijetu, postavljanje na mirror.xyz platformu i prikupljanje sredstava za produkciju nove verzije predstave koja bi premijeru trebala imati u lipnju 2023. godine.

„The Sphere“ je istraživačko-kreativni projekt koji razvija nove ekologije financiranja suvremenih cirkuskih predstava te redistribuira rizike i mogućnosti stvaranja umjetnosti. Kroz projekt istražuje se svijet u kojem publika posjeduje umjetnička djela koja voli zajedno s umjetnicima, kolekcionarima i drugim dionicima. Projekt je sufinanciran od strane Kreativne Europe, a vodi ga švedski kolektiv Saloranta & De Vylder.

„C8H11NO2“ je prva predstava kolektiva s kojom je kolektiv osvojio titulu „Jeunes Talents Cirque Europe 2009-2010“. Predstava je svoju premijeru imala u Parizu 2011. godine i do 2015. godine izvođena je na festivalima suvremenog cirkusa, suvremenog plesa i eksperimentalnog kazališta u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, Finskoj, Španjolskoj itd. ROOM 100 kolektiv osnovan je 2010. godine od strane Antonije Kuzmanić i Jakova Labrovića.

Više o predstavi: https://room100.org/C8H11NO2

Pogled u metagaleriju projekta: https://www.thesphere.as/metagallery/