"Svoji smo - dogovorit ćemo se" premijerno u HNK Split

Svoji smo – dogovorit ćemo se Alekandra Nikolajeviča Ostrovskog premijerno će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u petak 16. siječnja. Ubojitu satiru Ostrovskog koja ismijava moralne navade svoga vremena na scenu splitskog teatra postavlja Georgij Paro, a glavne uloge tumače Filip Radoš i Marjan Nejašmić Banić. Duhovitu i brutalno iskrenu društvenu kritiku Rusije 19. stoljeća redatelj Paro vidi kao univerzalan socijalni fenomen, a temeljnu ideju komada o beskonačnom koruptivnom lancu smatra poveznicom autorova društva i vremena s Hrvatskom ovih naših dana.

Ostrovski je najznačajniji predstavnik ruske realističke drame 19. stoljeća, a komedija Svoji smo – dogovorit ćemo se bavi se svijetom sitnih prevaranata koji preživljavaju i gomilaju bogatstvo varanjem i laganjem što im ne smeta da budu ugledni članovi visokog društva. Bogati trgovac Boljšov (Filip Radoš) planira proglašavanjem bankrota i prepisivanjem imetka na Podhaljuzina, upravitelja svojih poslova, nasamariti vjerovnike. No, Podhaljuzin (Marjan Nejašmić Banić) pokaže se podjednako prepredenim i moralno iskvarenim, pa otme čitavo Boljšovljevljevo imanje, oženi njegovu kćerku Lipočku (Andrea Mladinić), ostavljajući nesretnog i od bešćutne obitelji zaboravljenog Boljšova da trune u zatvoru. Ostali protagonisti predstave su Bruna Bebić koja tumači ulogu Boljšovljeve žene Agrafene Kondratjevne, Snježana Sinovčić Šiškov u ulozi svodilje Ustinje Naumovne, Vladimir Posavec Tušek koji igra ulogu odvjetnika Sisoja Psoiča Rispoloženskog, Tajana Jovanović kao Fominišna, gazdarica u domu Boljšoja, te Marko Petrić kao Tiška, momak u domu Boljšoja kojemu Ostrovski u finalu komada namijenjuje ulogu sljedećeg u lancu prevaranata.

Autorski tim, osim redatelja i autora dramaturške obrade Georgija Para čine još i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Marin, skladatelj scenske glazbe Nenad Šiškov, koreograf Alen Čelić, oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić, te jezična savjetnica Anita Runjić Stoilova.

Premijerna izvedba na velikoj sceni HNK Split na programu je u petak 16. siječnja s početkom u 20 sati, a prve reprizne 17. siječnja u 18 sati, te 19, 20. i 21. siječnja u 19:30. Izvedba traje oko 120 minuta s pauzom.