Tango Compás Stefana Milenković i Marka Hatlaka na 60. Splitskom ljetu

Tango Compás naziv je koncerta koji će u sklopu 60. Splitskog ljeta održati glazbena skupina okupljena oko violinista Stefana Milenkovića i harmonikaša Marka Hatlaka u ponedjeljak 21. srpnja u 21 h u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta Split, a ne na pozornici na otvorenom u Meštrovićevim Crikvinama- Kaštilcu, kao što je bilo planirano.

Glazbenici u projektu Tango Compas dolaze iz različitih žanrova - od duboko klasičnoga svijeta Stefana Milenkovića, preplitanja klasike s tangom i etno glazbom Marka Hatlaka, do poigravanja jazzom kontrabasiste Luke Hermana Gaisera, te zadivljujućih jazz-improvizacija pijaniste Marka Črneca. Nastup na Splitskom ljetu dio je njihove ljetne turneje na kojem predstavljaju svoj prvi album s kompozicijama u rasponu od željeznog tango repertoara autora Rodriguesa, Canara, Caceresa i drugih, kao i modernu viziju tanga kroz jedinstvenu interpretaciju Piazzolline i Gallianove glazbe. Usklađenost i virtuoznost izvođača stvara koncerte nabijene energijom koja stalno podiže emocionalne pragove.

Violinist Stefan Milenković zasigurno ima duži staž glazbene zvijezde od svih velikih glazbenika svoje generacije. Prvi javni nastup kao solist sa orkestrom imao je još u dobi od šest godina. Čudo od djeteta izraslo je u zrelog i velikog glazbenika koji danas iza sebe ima brojne nastupe širom svijeta, nagrade i pedagošku karijeru na sveučilištu u SAD-u, a uz to aktivno se bavi humanitarnim radom.

Milenkovića je, pored neporecive virtuoznosti, uvijek krasila i otvorenost prema suradnji s drugim glazbenicima, kao i okušavanje u različitim glazbenim žanrovima. Tako je prije tri godine započela i njegova suradnja s renomiranim slovenskim harmonikašem Markom Hatlakom i istraživanje svijeta tanga.