Teatar u slici Arijane Čuline

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 21. studenog u 18 sati bit će otvorena prva samostalna likovna izložba Arijane Čuline. Izložbu nazvanu Teatar u slici čine 23 slike izrađene u tehnikama ulja, akrila i suhog pastela uglavnom inspirirane baletnom umjetnošću. Čulinim će se radovima na izložbi svojim karikaturama kolega glumaca u tušu i olovci pridružiti Duje Grubišić i Pere Eranović. Tako će se dan uoči premijere Brechtove drame Majka Courage i njezina djeca u splitskom teatru troje glumaca iz ansambla predstave predstaviti i kao likovni umjetnici.

Arijana Čulina će na ovaj način javnosti otkriti još jedan od svojih brojnih talenata. Naša poznata kazališna i televizijska glumica već se, naime, dokazala kao sjajna pjevačica, te kao izuzetno uspješna spisateljica koja u svom opusu ima osam knjiga s tiražom od preko 100 000 primjeraka. Slikanjem se počela baviti 2008. i od  tada sudjeluje  na raznim kolonijama i izlaže na skupnim izložbama. Članica je likovne udruge „SaloneArt“ i „Vlaho Bukovac“.

Izložbu u foyeru otvorit će akademski slikar prof. Duško Aničić. O Arijaninom slikarskom doživljaju baletne umjetnosti prof. Aničić kaže: „Arijana kao slikarica prisiljena je da na brzinu hvata i bilježi taj vječno živi nemirni tijek pred sobom, oslanjajući se na impresionistički povod i uzor. Ona  koristi tradicionalno slikarstvo svjetla i sjene, ali se osjeća 'plošno  svijetlo' impresionista koje slika velikim svijetlim plohama kombinirajući ih često s grafičkim efektima. Na svojim balerinama nastoji fiksirati fluidnu trenutačnost i treptanje zrake svjetla i istaći pikturalno značenje tog svjetla; učinak svjetla prolaznih momenata pokreta i gibanja.

Mladi glumci Duje Grubišić i Pere Eranović pridružit će se Arijaninoj izložbi svojim karikaturama manjih formata. Grubišić će ih izložiti dvadesetak izrađenih u tehnici crnog tuša i olovke u boji, a Eranović s manjim brojem karikatura u olovci. Oboje su portretirali kolege glumce.