Teški punk: 16. FMFS otvorio projekcijom na kiši

Laganoj kiši usprkos sinoć je u rasprodanom Ljetnom kinu Bačvice počeo 16. Festival mediteranskog filma Split, kojeg je otvorenim proglasio gradonačelnik Ivica Puljak. FMFS publika još jednom je pokazala kakvi su punkeri - projekcija je održana bez prekida!

Ovacijama su dočekani glavni glumci Emanuele Linfatti i Matteo Creatini u talijanskom filmu "Margine" koji su dugo nakon projekcije s publikom razgovarali o filmu. Hrvatsku premijeru imao i kratki "Prava istina priče o šori" redateljice Andree Slaviček s kojom je stigla i cijela mlada glumačka ekipa filma. Zahvalnicu za partnersku podršku od prvog izdanja FMFS-a uručena je Miroslavu Iviću, dugogodišnjem direktoru Slobodne Dalmacije, dnevne novine koja sutra slavi 80. rođendan.

Danas je na festivalu dvostruki premijerni program kojeg će predstaviti redatelji filmova osobno.

U Ljetnom kinu Bačvice (21:30h) humorna drama "Pelikan" u režiji Filipa Herakovića stiže s nagradom žirija na Talinn Black Nights Film Festivalu. U priči o nogometašu koji se u toplicama oporavlja od ozljede koljena koja mu ozbiljno ugrožava karijeru, pa proživljava krizu identiteta, glavnu ulogu tumači Splićanin Edi Ćelić.

U prekrasnom privremenom kinu koje je FMFS otvorio unutar Tvrđave Gripe finska redateljica Selma Vilhunen osobno će predstaviti "Četvero malih odraslih" (21:30h). Šaljiva drama bavi se tematikom neobične romantične veze - poliamorije, kad političarka kako bi spasila brak pozove suprugovu ljubavnicu da postane dio njihove veze.

Kratka "Ješka" na Bačvicama večeras je svjetska premijera filma "Mate" redatelja Ivana Efendića, o samoukom slikaru iz malog sela u Dalmatinskoj Zagori.

Na trećoj FMFS lokaciji, u kinoteci Zlatna vrata, dokumentarac "Posljednji plejboj u Italiji" (19:00h) koji nas vodi u nesvakidašnji život 70-godišnjaka koji tvrdi da je spavao s više od tisuću žena.

 

FOTO: Maja Prgomet