"The End" Ante Verzottija u Fotoklubu Split

U organizaciji Fotokluba Split i Splitskog ljeta u ponedjeljak, 16. srpnja 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se izložba renomiranog hrvatskog fotografa, akademskog snimatelja i majstora fotografije Ante Verzottija „The End“.

Inspiriran stihovima refrena Jima Morissona iz poznate pjesme The End (The Doors), Verzotti nas uvodi u svoj grande finale, u kraj kakav naslućuje. ,,Ovo je kraj, divni prijatelju, ovo je kraj, moj jedini prijatelju, kraj naših razrađenih planova, kraj svega što odolijeva, kraj...'' I dok je Morisson možda pri tom mislio na nekoga, Verzotti se u ovom slučaju obraća svom fotoaparatu implicirajući kraj jedne simbioze, jednog druženja, jednog zajedničkog putovanja kroz život. Autor sluti da svijet više neće gledati i bilježiti kroz svoj objektiv, te ovom izložbom odaje čast svom životnom pozivu ne libeći se personifikacije predmeta u čijem je društvu proveo brojne godine. Izložba se sastoji od tri dijela: Grad u sivom, Nikad ispričana priča i Podne. Sugestivni motiv kraja prepoznatljiv je na pojedinim fotografijama koje vjerno komuniciraju unutarnja stanja autora.

Izložbu možete pogledati do 6. kolovoza 2018.

Ante Verzotti rođen je 1942 . u Splitu. Diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na FAMU u Pragu.
Fotografijom se bavi od 1957. godine kao aktivni član Fotokluba Split. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta.
Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter.
Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (UMAS) 1997. godine sve do mirovine radio je kao izvanredni profesor na kolegiju fotografije i filmskog snimanja. Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda, Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj.

Član je Fotokluba Split i Kino kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.).

Živi i radi u Splitu.